Krem z dyni i pomidorów: przepis na pyszną i zdrową zupę

Krem z dyni i pomidorów: przepis na pyszną i zdrową zupę
Autor: Shutterstock Kremowa zupa z dyni i pomidorów to prawdziwa bomba witaminowa
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Krem z dyni i pomidorów to zupa, którą można przygotować w wersji wegańskiej lub wegetariańskiej - używając bulionu warzywnego i zastępując masło tłuszczem roślinnym. Zupa jest nie tylko pyszna, bo pomidory dodają charakteru delikatnej dyni, ale także łatwa do przygotowania i bardzo zdrowa!

SKŁADNIKI

  • 1 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę
  • 0,5 kg pomidorów obranych ze skórki
  • 2 cebule
  • 1 litr bulionu - warzywnego lub drobiowego
  • sól, słodka papryka i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obierać i pokroić w kostkę. Zeszklić na maśle, dodać dynię. Smażyć przez ok. 10 minut.
  • Obrane pomidory pokroić w kostkę. Dynię i pomidory włożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować przez 30 minut.
  • Zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Zupę podawać z grzankami.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej