Krem z dyni i pomidorów: przepis na pyszną i zdrową zupę
2021-09-16
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Krem z dyni i pomidorów to zupa, którą można przygotować w wersji wegańskiej lub wegetariańskiej - używając bulionu warzywnego i zastępując masło tłuszczem roślinnym. Zupa jest nie tylko pyszna, bo pomidory dodają charakteru delikatnej dyni, ale także łatwa do przygotowania i bardzo zdrowa!
SKŁADNIKI
- 1 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę
- 0,5 kg pomidorów obranych ze skórki
- 2 cebule
- 1 litr bulionu - warzywnego lub drobiowego
- sól, słodka papryka i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obierać i pokroić w kostkę. Zeszklić na maśle, dodać dynię. Smażyć przez ok. 10 minut.
- Obrane pomidory pokroić w kostkę. Dynię i pomidory włożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować przez 30 minut.
- Zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Zupę podawać z grzankami.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?