Krem z czerwonej soczewicy

2021-03-29
pomidorowa z soczewicą
Autor: Shutterstock Krem z czerwonej soczewicy z dodatkiem curry
łatwy
40 min
4

Polecamy przepis na krem z czerwonej soczewicy z pomidorami i przyprawą curry. Gęsty i puszysty będzie sycącym pierwszym daniem, a jeśli jesteś na diecie, krem z soczewicy świetnie sprawdzi się jako lekki posiłek na obiad. Oto sposób przygotowania. 

SKŁADNIKI

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 0,5 selera
  • 1 cebula
  • 2 duże pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawa curry
  • Papryka słodka mielona
  • Kostka rosołowa
  • Oliwa z oliwek
  • Pieprz czarny
  • Pieprz ziołowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyj dokładnie soczewicę i przełóż ją do garnka. Zalej wodą (ok. 2 l) i pozostaw na 20 minut, żeby nasiąkła.
  • Obierz marchewki, pietruszkę i selera, a następnie pokrój w drobną kostkę. Warzywa dorzuć do soczewicy i gotuj na małym ogniu.
  • Drobno pokrój czosnek oraz cebulę.
  • Na rozgrzanej oliwie smaż paprykę z dodatkiem curry. Gdy papryka będzie już podsmażona, dodaj czosnek z cebulą. Całość duś na małym ogniu.
  • Do garnka z soczewicą wrzuć przyprawy oraz cebulę i czosnek. Dodaj kostki rosołowe i pozostałe przyprawy.
  • Sparz pomidory i zdejmij z nich skórę. Następnie pokrój je w kostkę i dodaj do garnka. Całość gotuj aż do momentu kiedy wszystkie warzywa będą miękkie. Tak przygotowaną zupę zmiksuj blenderem i odcedź przez sitko. Krem podawaj ze świeżą bazylią.