Krem z czerwonej soczewicy
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Polecamy przepis na krem z czerwonej soczewicy z pomidorami i przyprawą curry. Gęsty i puszysty będzie sycącym pierwszym daniem, a jeśli jesteś na diecie, krem z soczewicy świetnie sprawdzi się jako lekki posiłek na obiad. Oto sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- 200 g czerwonej soczewicy
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 0,5 selera
- 1 cebula
- 2 duże pomidory
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawa curry
- Papryka słodka mielona
- Kostka rosołowa
- Oliwa z oliwek
- Pieprz czarny
- Pieprz ziołowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj dokładnie soczewicę i przełóż ją do garnka. Zalej wodą (ok. 2 l) i pozostaw na 20 minut, żeby nasiąkła.
- Obierz marchewki, pietruszkę i selera, a następnie pokrój w drobną kostkę. Warzywa dorzuć do soczewicy i gotuj na małym ogniu.
- Drobno pokrój czosnek oraz cebulę.
- Na rozgrzanej oliwie smaż paprykę z dodatkiem curry. Gdy papryka będzie już podsmażona, dodaj czosnek z cebulą. Całość duś na małym ogniu.
- Do garnka z soczewicą wrzuć przyprawy oraz cebulę i czosnek. Dodaj kostki rosołowe i pozostałe przyprawy.
- Sparz pomidory i zdejmij z nich skórę. Następnie pokrój je w kostkę i dodaj do garnka. Całość gotuj aż do momentu kiedy wszystkie warzywa będą miękkie. Tak przygotowaną zupę zmiksuj blenderem i odcedź przez sitko. Krem podawaj ze świeżą bazylią.