Krem z białych warzyw z bekonem

Krem z białych warzyw z bekonem
Autor: Shutterstock.com Krem z białych warzyw z bekonem i szczypiorkiem oraz grzankami czosnkowymi
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Krem z białych warzyw z bekonem to pożywna zupa na każdą okazję. Bazą są warzywa cebulowe: por, cebula, czosnek. Kremowość nadają mu ziemniaki. Jednak to dodatek zrumienionego boczku nadaje ostatecznie charakter tej zupie. Tradycyjne smak kremu z białych warzyw podbijany jest tłustą śmietaną. No cóż, nie wolno mi śmietany, więc odchudziłam przepis. Wystarczy dodać mleko, aby zupa nabrała oczekiwanej aksamitnej konsystencji. 

SKŁADNIKI

  • Na zupę krem z białych warzyw:
  • 50 g wędzonego boczku surowego, pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 400 g białych części pora, pokrojona na krążki
  • 8 ząbków czosnku, pokrojonych
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 5 ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 500 ml mleka 3,2%
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki szczypioru, pokrojonego
  • Na grzanki do zupy:
  • bagietka
  • przecięty ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondlu z grubym dnem zrumienić boczek. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć skwarki boczku i zachować. 
  • Do rondla dodać oliwę. Gdy się rozgrzeje, dodać pokrojonego pora, czosnek i cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli. 
  • Dodać ziemniaki. Zamieszać. Wlać bulion i mleko. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
  • Zupę zmiksować na krem. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. 
  • Bagietkę pociąć na kromki i opiec w tosterze. Zrumienione kromki natrzeć przeciętym ząbkiem czosnku.
  • Zupę rozlać do misek. Udekorować zrumienionym boczkiem i szczypiorkiem. Podawać z grzankami. 
Beszamel - jak kupować ziemniaki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej