Krem z białych warzyw z bekonem

Krem z białych warzyw z bekonem
Autor: Shutterstock.com Krem z białych warzyw z bekonem i szczypiorkiem oraz grzankami czosnkowymi
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Krem z białych warzyw z bekonem to pożywna zupa na każdą okazję. Bazą są warzywa cebulowe: por, cebula, czosnek. Kremowość nadają mu ziemniaki. Jednak to dodatek zrumienionego boczku nadaje ostatecznie charakter tej zupie. Tradycyjne smak kremu z białych warzyw podbijany jest tłustą śmietaną. No cóż, nie wolno mi śmietany, więc odchudziłam przepis. Wystarczy dodać mleko, aby zupa nabrała oczekiwanej aksamitnej konsystencji. 

Składniki

Na zupę krem z białych warzyw:

50 g wędzonego boczku surowego, pokrojonego w kostkę

2 łyżki oliwy lub oleju

400 g białych części pora, pokrojona na krążki

8 ząbków czosnku, pokrojonych

1 cebula, pokrojona w kostkę

5 ziemniaków, pokrojonych w kostkę

1 l bulionu drobiowego

500 ml mleka 3,2%

sól i pieprz

2 łyżki szczypioru, pokrojonego

Na grzanki do zupy:

bagietka

przecięty ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

W rondlu z grubym dnem zrumienić boczek. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć skwarki boczku i zachować. 

Do rondla dodać oliwę. Gdy się rozgrzeje, dodać pokrojonego pora, czosnek i cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli. 

Dodać ziemniaki. Zamieszać. Wlać bulion i mleko. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.

Zupę zmiksować na krem. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. 

Bagietkę pociąć na kromki i opiec w tosterze. Zrumienione kromki natrzeć przeciętym ząbkiem czosnku.

Zupę rozlać do misek. Udekorować zrumienionym boczkiem i szczypiorkiem. Podawać z grzankami. 

Beszamel - jak kupować ziemniaki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: Kuchnia kresowa z Podlasia (wyd. Benkowski, 2006), Polska Księga ...

więcej