Krem z białych warzyw z bekonem
2021-05-01
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Krem z białych warzyw z bekonem to pożywna zupa na każdą okazję. Bazą są warzywa cebulowe: por, cebula, czosnek. Kremowość nadają mu ziemniaki. Jednak to dodatek zrumienionego boczku nadaje ostatecznie charakter tej zupie. Tradycyjne smak kremu z białych warzyw podbijany jest tłustą śmietaną. No cóż, nie wolno mi śmietany, więc odchudziłam przepis. Wystarczy dodać mleko, aby zupa nabrała oczekiwanej aksamitnej konsystencji.
SKŁADNIKI
- Na zupę krem z białych warzyw:
- 50 g wędzonego boczku surowego, pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 400 g białych części pora, pokrojona na krążki
- 8 ząbków czosnku, pokrojonych
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 5 ziemniaków, pokrojonych w kostkę
- 1 l bulionu drobiowego
- 500 ml mleka 3,2%
- sól i pieprz
- 2 łyżki szczypioru, pokrojonego
- Na grzanki do zupy:
- bagietka
- przecięty ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondlu z grubym dnem zrumienić boczek. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć skwarki boczku i zachować.
- Do rondla dodać oliwę. Gdy się rozgrzeje, dodać pokrojonego pora, czosnek i cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Dodać ziemniaki. Zamieszać. Wlać bulion i mleko. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
- Zupę zmiksować na krem. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Bagietkę pociąć na kromki i opiec w tosterze. Zrumienione kromki natrzeć przeciętym ząbkiem czosnku.
- Zupę rozlać do misek. Udekorować zrumienionym boczkiem i szczypiorkiem. Podawać z grzankami.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?