Krem pomidorowy z parmezanem: przepis na włoską pomidorówkę
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Zupa krem z pomidorów z dodatkiem parmezanu oraz bazylii to ciekawa i zdrowsza odskocznia od standardowej pomidorówki. Jak zrobić włoski krem z pomidorów? Podajemy recepturę.
Polecamy także: KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchnię [najlepsze przepisy]
SKŁADNIKI
- 400 g pomidorów z puszki
- 300 ml bulionu warzywnego
- Ząbek czosnku
- Tarty parmezan
- Świeża bazylia w doniczce
- Sól
- Cukier
- Pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bulion warzywny wlej do garnka i zagotuj.
- Pomidory z puszki zmiksuj z ząbkiem czosnku na jednolitą masę i wrzuć je do bulionu. Całość gotuj przez ok. 20 minut.
- Przed podaniem posyp krem startym parmezanem i udekoruj listkami bazylii.