Krem pomidorowy z parmezanem: przepis na włoską pomidorówkę

2021-03-29
Daria
Krem pomidorowy z parmezanem: przepis na włoską pomidorówkę
Autor: thinkstockphotos.com Krem z pomidorów to ciekawa odskocznia od standardowej pomidorówki
łatwy
25 min
4

Zupa krem z pomidorów z dodatkiem parmezanu oraz bazylii to ciekawa i zdrowsza odskocznia od standardowej pomidorówki. Jak zrobić włoski krem z pomidorów? Podajemy recepturę.

Polecamy także: KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchnię [najlepsze przepisy]

SKŁADNIKI

  • 400 g pomidorów z puszki
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • Ząbek czosnku
  • Tarty parmezan
  • Świeża bazylia w doniczce
  • Sól
  • Cukier
  • Pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bulion warzywny wlej do garnka i zagotuj.
  • Pomidory z puszki zmiksuj z ząbkiem czosnku na jednolitą masę i wrzuć je do bulionu. Całość gotuj przez ok. 20 minut.
  • Przed podaniem posyp krem startym parmezanem i udekoruj listkami bazylii.
Daria