Krem fasolowy z fasoli z puszki: odżywcza zupa z czosnkiem i cebulą
2021-12-01
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Krem fasolowy to sycąca odmiana gęstych kremowych zup. Można go przygotować z fasoli z puszki. Użycie półproduktów bardzo przyspiesza gotowanie. Tę zupę ugotujecie w 15 minut. Taką zupę warto zabrać ze sobą do pracy lub na wycieczkę. Dzięki dodatkowi ziół wiatropędnych jest lżej strawna. Wypróbujcie koniecznie łatwy przepis na krem fasolowy!
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 8 ząbków czosnku
- 2 cebule
- 1/2 łyżeczki cząbru suszonego
- 1/4 łyżeczki tymianku suszonego
- 1½-2 l bulionu warzywnego
- 2 puszki fasoli białej, przepłukanej i osączonej
- świeże zioła do przybrania
- czarny pieprz świeżo zmielony
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondlu rozgrzej tłuszcz. Dodaj posiekany czosnek i zaraz za nim pokrojoną cebulę. Smaż do zeszklenia.
- Dodaj suszone przyprawy. Zamieszaj i smaż jeszcze 15 sekund.
- Wlej 1½ bulionu warzywnego (gorącą wodę i dobrej jakości kostki bulionowe lub bulion instant). Dodaj osączoną fasolę. Doprowadź do wrzenia.
- Gotuj przez 10 minut. Następnie zmiksuj na gładki krem. W razie potrzeby rozrzedź zupę dodatkowym bulionem. I ponownie zagotuj, aby smaki się połączyły.
- Podawaj przybrane świeżymi ziołami, na przykład szczypiorkiem, oraz oprószone zmielonym pieprzem.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli