Krem fasolowy z fasoli z puszki: odżywcza zupa z czosnkiem i cebulą

Krem fasolowy z fasoli z puszki: odżywcza zupa z czosnkiem i cebulą
Autor: Shutterstock.com Krem fasolowy z ziołami
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Krem fasolowy to sycąca odmiana gęstych kremowych zup. Można go przygotować z fasoli z puszki. Użycie półproduktów bardzo przyspiesza gotowanie. Tę zupę ugotujecie w 15 minut. Taką zupę warto zabrać ze sobą do pracy lub na wycieczkę. Dzięki dodatkowi ziół wiatropędnych jest lżej strawna. Wypróbujcie koniecznie łatwy przepis na krem fasolowy! 

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 1/2 łyżeczki cząbru suszonego
  • 1/4 łyżeczki tymianku suszonego
  • 1½-2 l bulionu warzywnego
  • 2 puszki fasoli białej, przepłukanej i osączonej
  • świeże zioła do przybrania
  • czarny pieprz świeżo zmielony

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondlu rozgrzej tłuszcz. Dodaj posiekany czosnek i zaraz za nim pokrojoną cebulę. Smaż do zeszklenia.
  • Dodaj suszone przyprawy. Zamieszaj i smaż jeszcze 15 sekund.
  • Wlej 1½ bulionu warzywnego (gorącą wodę i dobrej jakości kostki bulionowe lub bulion instant). Dodaj osączoną fasolę. Doprowadź do wrzenia.
  • Gotuj przez 10 minut. Następnie zmiksuj na gładki krem. W razie potrzeby rozrzedź zupę dodatkowym bulionem. I ponownie zagotuj, aby smaki się połączyły. 
  • Podawaj przybrane świeżymi ziołami, na przykład szczypiorkiem, oraz oprószone zmielonym pieprzem. 
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli

Zobacz GALERIĘ: Rozgrzewające zupy - 10 przepisów na zupy idealne na chłody

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej