Koperkowa z jajkami i śmietaną - tania i pożywna
2022-04-08
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Koperkowa z jajkami i śmietaną to zupa, która nieodmiennie kojarzy mi się z barem mlecznym. Jest tania, pożywna i do tego to najłatwiejsza wiosenna zupa. Przygotowanie jest banalnie proste. Natomiast smak po prostu nieziemski. Koniecznie wypróbujcie i nie żałujcie świeżego koperku!
SKŁADNIKI
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 4-5 ziemniaków
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 0,2 l śmietany 18%
- 1 pęczek koperku
- 1/2 pęczka szczypioru
- cukier, sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bulion zagotować. Dodać do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować 15 minut.
- Odlać szklankę bulionu i wymieszać ze śmietaną. Ponownie mieszaninę wlać do zupy.
- Dodać posiekany koperek oraz szczypior. Spróbować i ewentualnie doprawić cukrem, solą oraz pieprzem.
- Podawać z pokrojonymi na plasterki jajkami oraz kromką żytniego chleba.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada