Koperkowa z jajkami i śmietaną - tania i pożywna

Koperkowa z jajkami i śmietaną - najłatwiejsza wiosenna zupa
Autor: Shutterstock.com Koperkowa z jajkami i śmietaną - najłatwiejsza wiosenna zupa
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Koperkowa z jajkami i śmietaną to zupa, która nieodmiennie kojarzy mi się z barem mlecznym. Jest tania, pożywna i do tego to najłatwiejsza wiosenna zupa. Przygotowanie jest banalnie proste. Natomiast smak po prostu nieziemski. Koniecznie wypróbujcie i nie żałujcie świeżego koperku! 

SKŁADNIKI

  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 4-5 ziemniaków
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 0,2 l śmietany 18%
  • 1 pęczek koperku
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • cukier, sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bulion zagotować. Dodać do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować 15 minut.
  • Odlać szklankę bulionu i wymieszać ze śmietaną. Ponownie mieszaninę wlać do zupy. 
  • Dodać posiekany koperek oraz szczypior. Spróbować i ewentualnie doprawić cukrem, solą oraz pieprzem. 
  • Podawać z pokrojonymi na plasterki jajkami oraz kromką żytniego chleba. 
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada

Zupa pomidorowa - 13 fantastycznych przepisów na pomidorówkę

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej