Kolorowy bulion z kaszą: przepis na rozgrzewającą zupę
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Poznaj przepis na kolorowy bulion z kaszą jęczmienną w sycącej wersji idealnej na chłodne dni późnej jesieni i zimy. Taki bulion jest łatwy do przygotowania i bardzo zdrowy - choćby z powodu dodatku kaszy.
SKŁADNIKI
- 2 średnie marchewki
- szklanka pokrojonych w plasterki drobnych pieczarek
- 2 łodygi selera naciowego
- średnia cebula
- duży pomidor
- 15 dag kaszy jęczmiennej
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 kostki bulionu wołowego (albo wywar z mięsa wołowego)
- łyżka posiekanej natki
- tłuszcz do smażenia (najlepiej olej rzepakowy)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewki pokrój w kosteczkę. Seler naciowy pokrój w wąskie krążki. Cebule posiekaj. Pomidor pokrój w kostkę.
- Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz. Wrzuć pieczarki, marchewkę, seler, cebulę i tymianek. Smaż przez chwilę.
- Dosyp kaszę. Duś około 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Często mieszaj. Gdy trzeba dolej odrobinę wody.
- Ugotuj bulion. Dodaj do niego pokrojonego pomidora oraz uduszone warzywa z kaszą.
- Gotuj zupę, często mieszając, aż kasza będzie miękka – około 10 minut.
- Przed podaniem zupę posyp natką.