Kolorowy bulion z kaszą: przepis na rozgrzewającą zupę

2021-03-29
Kolorowy bulion z kaszą: przepis na rozgrzewającą zupę
Autor: Shutterstock Bulion z kaszą to lżejsza wersja krupniku - z dużą ilością warzyw
łatwy
30 min
4

Poznaj przepis na kolorowy bulion z kaszą jęczmienną w sycącej wersji idealnej na chłodne dni późnej jesieni i zimy. Taki bulion jest łatwy do przygotowania i bardzo zdrowy - choćby z powodu dodatku kaszy.

SKŁADNIKI

  • 2 średnie marchewki
  • szklanka pokrojonych w plasterki drobnych pieczarek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • średnia cebula
  • duży pomidor
  • 15 dag kaszy jęczmiennej
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 kostki bulionu wołowego (albo wywar z mięsa wołowego)
  • łyżka posiekanej natki
  • tłuszcz do smażenia (najlepiej olej rzepakowy)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewki pokrój w kosteczkę. Seler naciowy pokrój w wąskie krążki. Cebule posiekaj. Pomidor pokrój w kostkę.
  • Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz. Wrzuć pieczarki, marchewkę, seler, cebulę i tymianek. Smaż przez chwilę.
  • Dosyp kaszę. Duś około 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Często mieszaj. Gdy trzeba dolej odrobinę wody.
  • Ugotuj bulion. Dodaj do niego pokrojonego pomidora oraz uduszone warzywa z kaszą.
  • Gotuj zupę, często mieszając, aż kasza będzie miękka – około 10 minut.
  • Przed podaniem zupę posyp natką.