Klopsikowa z warzywami strączkowymi: treściwa zupa na pokrzepienie

Klopsikowa z warzywami strączkowymi: treściwa zupa na pokrzepienie
Autor: Shutterstock.com Klopsikowa z warzywami strączkowymi: treściwa zupa na pokrzepienie
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Klopsikowa z warzywami strączkowymi powstała z potrzeby chwili. Chciałam oczyścić zamrażarkę z resztek mrożonych warzyw. Okazało się, że mam trochę młodego bobu, fasolkę szparagową i zielony groszek. Idealną ilość na treściwą zupę na pokrzepienie. Do tego dodałam klopsiki przygotowane z całej paczki mięsa mielonego i gotowe! Bardzo esencjonalna, przepyszna i sycąca zupa dla całej rodziny gotowa! 

SKŁADNIKI

  • Na klopsiki do zupy:
  • 400-500 g mięsa mielonego, wieprzowego lub drobiowego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 3 cebule dymki, bardzo drobno posiekane
  • 3 łyżki koperku lub natki pietruszki, posiekanej
  • sól i pieprz do smaku
  • Na zupę ze strączkowych:
  • 2 łyżki oleju i 2 łyżki masła
  • 1 szklanka pora pokrojonego
  • 1 szklanka selera naciowego pokrojonego
  • po 1 szklance mrożonego bobu młodego, fasolki szparagowej, groszku zielonego, w sezonie zastąpić świeżymi warzywami
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub bulionu z kurczaka
  • 100 g makaronu orzo lub innego drobnego makaronu
  • świeży koperek do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do mięsa mielonego dodać czosnek i posiekaną zieleninę. Przyprawić 1/2 łyżeczki soli i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Dodać 3 łyżki wody i wyrobić na jednolitą masę. Z masy formować okrągłe klopsiki wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej z masłem. Taka mieszanina tłuszczy ma wyższą temperaturę niż samo masło. 
  • Na gorący tłuszcz partiami wrzucać klopsiki i zrumienić każdy. Następnie wyjąć klopsiki i odłożyć.
  • Do rozgrzanego tłuszzczu dodać pokrojonego pora i selera. Smażyć około 3 minut. 
  • Wlać bulion i zagotować. Do wrzącej bazy na zupę dodać mrożone warzywa. 
  • Gdy zupa ponownie zawrze, dodać makaron orzo i gotować według instrukcji na opakowaniu. 
  • Pod koniec gotowania dodać klopsiki, aby się zagrzały. Podawać z koperkiem. Smacznego! 
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?

Zupa fasolowa - 10 łatwych przepisów na fasolówkę

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej