Klopsikowa z warzywami strączkowymi: treściwa zupa na pokrzepienie
2022-04-07
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Klopsikowa z warzywami strączkowymi powstała z potrzeby chwili. Chciałam oczyścić zamrażarkę z resztek mrożonych warzyw. Okazało się, że mam trochę młodego bobu, fasolkę szparagową i zielony groszek. Idealną ilość na treściwą zupę na pokrzepienie. Do tego dodałam klopsiki przygotowane z całej paczki mięsa mielonego i gotowe! Bardzo esencjonalna, przepyszna i sycąca zupa dla całej rodziny gotowa!
SKŁADNIKI
- Na klopsiki do zupy:
- 400-500 g mięsa mielonego, wieprzowego lub drobiowego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 3 cebule dymki, bardzo drobno posiekane
- 3 łyżki koperku lub natki pietruszki, posiekanej
- sól i pieprz do smaku
- Na zupę ze strączkowych:
- 2 łyżki oleju i 2 łyżki masła
- 1 szklanka pora pokrojonego
- 1 szklanka selera naciowego pokrojonego
- po 1 szklance mrożonego bobu młodego, fasolki szparagowej, groszku zielonego, w sezonie zastąpić świeżymi warzywami
- 1,5 l bulionu warzywnego lub bulionu z kurczaka
- 100 g makaronu orzo lub innego drobnego makaronu
- świeży koperek do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do mięsa mielonego dodać czosnek i posiekaną zieleninę. Przyprawić 1/2 łyżeczki soli i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Dodać 3 łyżki wody i wyrobić na jednolitą masę. Z masy formować okrągłe klopsiki wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej z masłem. Taka mieszanina tłuszczy ma wyższą temperaturę niż samo masło.
- Na gorący tłuszcz partiami wrzucać klopsiki i zrumienić każdy. Następnie wyjąć klopsiki i odłożyć.
- Do rozgrzanego tłuszzczu dodać pokrojonego pora i selera. Smażyć około 3 minut.
- Wlać bulion i zagotować. Do wrzącej bazy na zupę dodać mrożone warzywa.
- Gdy zupa ponownie zawrze, dodać makaron orzo i gotować według instrukcji na opakowaniu.
- Pod koniec gotowania dodać klopsiki, aby się zagrzały. Podawać z koperkiem. Smacznego!
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?