Kasztelańska zupa grzybowa
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Kasztelańska zupa grzybowa to przysmak nie tylko sezonowy. Oczywiście najlepiej smakuje przygotowana ze świeżo zebranych grzybów leśnych, ale można użyć również grzybów mrożonych.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
wszystko o grzybach! KUP TUTAJ>>>
SKŁADNIKI
- 300 g grzybów leśnych
- 1 cebula
- 1 por
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 szklanka czerwoneg, wytrawnego wina
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1,5 l buliony warzywnego
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 3 łyżki masła
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa obierz, cebulę posiekaj, a marchew i pietruszkę pokrój w słupki. Grzyby oczyść i pokrój na pół.
- W garnku rozpuść 2 łyżki masła i wrzuć na nie cebulę i grzyby. Smaż 10 min, po czym lej wino i gotuj 5 min.
- Dodaj bulion, warzywa, przyprawy i koncentrat. Gotuj 30 min.
- Umyj i posiekaj pora na cienkie półplasterki, przesmaż na pozostałym maśle i dodaj do zupy.
- Na konic dopraw do smaku solą i pieprzem i dodaj śmietankę.