Kasztelańska zupa grzybowa

2021-03-29
Kasztelańska zupa grzybowa
Autor: Shutterstock Kasztelańska zupa grzybowa pachnie i smakuje znakomicie.
łatwy
50 min
4

Kasztelańska zupa grzybowa to przysmak nie tylko sezonowy. Oczywiście najlepiej smakuje przygotowana ze świeżo zebranych grzybów leśnych, ale można użyć również grzybów mrożonych.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

wszystko o grzybach! KUP TUTAJ>>>

SKŁADNIKI

  • 300 g grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 szklanka czerwoneg, wytrawnego wina
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 l buliony warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 3 łyżki masła
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa obierz, cebulę posiekaj, a marchew i pietruszkę pokrój w słupki. Grzyby oczyść i pokrój na pół.
  • W garnku rozpuść 2 łyżki masła i wrzuć na nie cebulę i grzyby. Smaż 10 min, po czym lej wino i gotuj 5 min.
  • Dodaj bulion, warzywa, przyprawy i koncentrat. Gotuj 30 min.
  • Umyj i posiekaj pora na cienkie półplasterki, przesmaż na pozostałym maśle i dodaj do zupy.
  • Na konic dopraw do smaku solą i pieprzem i dodaj śmietankę.
  •