Kartoflanka z jarmużem i białą kiełbasą
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Kartoflanka z jarmużem i białą kiełbasą to mój sprytny pomysł na prostą i łatwą zupę. Ziemniaczana zupa z wkładką to pełnowartościowy posiłek południowy. Można ją podać z pajdą świeżego chleba. Świetnie sprawdza się jako ciepła kolacja. Przygotujesz ją w 30 minut. Po prostu łatwizna! I do tego pycha!
Dlaczego używam surową białą kiełbasę?
Pomysł na użycie surowej białej kiełbasy zapożyczałam z kuchni włoskiej. Włosi wiele zup oraz mięsnych sosów przygotowują na bazie farszu kiełbasianego. To łatwy sposób na dodanie smaku każdej potrawie. Mięsny farsz w kiełbasie jest już doprawiony. Można go usmażyć na skwarki lub zrobić z niego klopsiki. Po prostu czysta frajda gotowania!
Czy mogę zastąpić surową kiełbasę?
Oczywiście, że tak. Możesz użyć surowego mięsa mielonego i dodać więcej przypraw. Możesz również po prostu surowa kiełbasę zastąpić jakąkolwiek inną kiełbasą peklowaną i wędzoną. Użyj zwyczajnej, toruńskiej lub śląskiej. Chcesz użyć kiełbasy parówkowej? Dodaj ją na samym końcu do zupy. I tylko podgrzej. Wyrobów wędliniarskich homogenizowanych i mocno przetworzonych, tak jak serdelki, parówki, parówkowa i mortadela, nie należy poddawać obróbce cieplnej. Wystarczy podgrzać do 70°C. Próbuj i eksperymentuj! Powodzenia!
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 300-400 g białej kiełbasy surowej
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 4 szklanki podartych liści jarmużu
- sól i świeży mielony pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1/2 szklanki marchewki pokrojonej na plasterki
- 3 szklanki ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 1,2 l rosołu drobiowego
- 2 szklanki mleka zwykłego lub bez laktozy lub napoju sojowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zdejmij osłonkę z surowej kiełbasy białej.
- W garnku z grubym dnem (używam polewanego garnka żeliwnego) rozgrzej oliwę lub zwykły olej. Dodaj kawałki kiełbasianego wsadu. Smaż do lekkiego zrumienienia.
- Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż do zeszklenia. Dodaj jarmuż i smaż, aż kawałki liści pociemnieją i zaczną lśnić.
- Dodaj marchewkę i ziemniaki. Zamieszaj. Wlej bulion. Doprowadź do wrzenia. Gotuj 15 minut.
- Na koniec wlej mleko. Podawaj ze świeżym pieczywem.