Kartoflanka z jarmużem i białą kiełbasą

Kartoflanka z jarmużem i białą kiełbasą
Autor: Shutterstock.com Talerz obfitej i smacznej zupy z ziemniakami, jarmużem i farszem białej kiełbasy
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Kartoflanka z jarmużem i białą kiełbasą to mój sprytny pomysł na prostą i łatwą zupę.  Ziemniaczana zupa z wkładką to pełnowartościowy posiłek południowy. Można ją podać z pajdą świeżego chleba. Świetnie sprawdza się jako ciepła kolacja. Przygotujesz ją w 30 minut. Po prostu łatwizna! I do tego pycha! 

Dlaczego używam surową białą kiełbasę?

Pomysł na użycie surowej białej kiełbasy zapożyczałam z kuchni włoskiej. Włosi wiele zup oraz mięsnych sosów przygotowują na bazie farszu kiełbasianego. To łatwy sposób na dodanie smaku każdej potrawie. Mięsny farsz w kiełbasie jest już doprawiony. Można go usmażyć na skwarki lub zrobić z niego klopsiki. Po prostu czysta frajda gotowania!

Czy mogę zastąpić surową kiełbasę?

Oczywiście, że tak. Możesz użyć surowego mięsa mielonego i dodać więcej przypraw. Możesz również po prostu surowa kiełbasę zastąpić jakąkolwiek inną kiełbasą peklowaną i wędzoną. Użyj zwyczajnej, toruńskiej lub śląskiej. Chcesz użyć kiełbasy parówkowej? Dodaj ją na samym końcu do zupy. I tylko podgrzej. Wyrobów wędliniarskich homogenizowanych i mocno przetworzonych, tak jak serdelki, parówki, parówkowa i mortadela, nie należy poddawać obróbce cieplnej. Wystarczy podgrzać do 70°C. Próbuj i eksperymentuj! Powodzenia!

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300-400 g białej kiełbasy surowej
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 4 szklanki podartych liści jarmużu
  • sól i świeży mielony pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/2 szklanki marchewki pokrojonej na plasterki
  • 3 szklanki ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 1,2 l rosołu drobiowego
  • 2 szklanki mleka zwykłego lub bez laktozy lub napoju sojowego 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zdejmij osłonkę z surowej kiełbasy białej. 
  • W garnku z grubym dnem (używam polewanego garnka żeliwnego) rozgrzej oliwę lub zwykły olej. Dodaj kawałki kiełbasianego wsadu. Smaż do lekkiego zrumienienia. 
  • Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż do zeszklenia. Dodaj jarmuż i smaż, aż kawałki liści pociemnieją i zaczną lśnić.
  • Dodaj marchewkę i ziemniaki. Zamieszaj. Wlej bulion. Doprowadź do wrzenia. Gotuj 15 minut. 
  • Na koniec wlej mleko. Podawaj ze świeżym pieczywem. 
Beszamel - jak kupować ziemniaki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej