Kapuśniak z ryżem i wędzonym kurczakiem

Kapuśniak z ryżem i wędzonym kurczakiem
Autor: Shutterstock.com Kapuśniak z ryżem i wędzonym kurczakiem
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z dodatkiem pomidorów, ryżu i wędzonego kurczaka to pożywna zupa na chłodniejsze dni. Można wybrać każdy rodzaj wędzonki, a w przypadku osób na diecie bezmięsnej wykorzystać dodatek wędzonej papryki lub soli. Zapach dymu wędzarniczego podkręca smak tej zupy i czyni ją idealnym posiłkiem południowym. 

SKŁADNIKI

  • 1 wędzona nóżka kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 5 łyżek ryżu
  • 1/2 główki średniej kapusty lub kapusta szpiczasta
  • 2-3 ziemniaki
  • 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 3-5 kulek ziela angielskiego
  • 2-3 ziarna pieprzu
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj pokrojone mięso z nóżki kurczaka. Następnie dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. 
  • Do rondla dodaj ryż i smaż, aż zacznie się robić szklisty. Dodaj posiekaną kapustę i smaż jeszcze 3-4 minuty, często mieszając. 
  • Wlej 1,5-2 l wody i doprowadź do wrzenia Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. 
  • Dodaj pokrojone ziemniaki. Gotuj okooło 15 minut. 
  • Na koniec dodaj przecier pomidorowy. Spróbuj i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej