Kapuśniak z ryżem i wędzonym kurczakiem
2021-10-26
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z dodatkiem pomidorów, ryżu i wędzonego kurczaka to pożywna zupa na chłodniejsze dni. Można wybrać każdy rodzaj wędzonki, a w przypadku osób na diecie bezmięsnej wykorzystać dodatek wędzonej papryki lub soli. Zapach dymu wędzarniczego podkręca smak tej zupy i czyni ją idealnym posiłkiem południowym.
SKŁADNIKI
- 1 wędzona nóżka kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 5 łyżek ryżu
- 1/2 główki średniej kapusty lub kapusta szpiczasta
- 2-3 ziemniaki
- 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 liść laurowy
- 3-5 kulek ziela angielskiego
- 2-3 ziarna pieprzu
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj pokrojone mięso z nóżki kurczaka. Następnie dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.
- Do rondla dodaj ryż i smaż, aż zacznie się robić szklisty. Dodaj posiekaną kapustę i smaż jeszcze 3-4 minuty, często mieszając.
- Wlej 1,5-2 l wody i doprowadź do wrzenia Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.
- Dodaj pokrojone ziemniaki. Gotuj okooło 15 minut.
- Na koniec dodaj przecier pomidorowy. Spróbuj i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?