Kapuśniak z młodej kapusty z pulpecikami
2023-05-09
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami po warszawsku to pyszna letnia zupa. Zazwyczaj przygotowuje się ją na wywarze z wieprzowych kości. W tej wersji zamiast wywaru jest doskonała mięsna wkładka - pulpeciki z mielonej wieprzowiny! Po prostu palce lizać!
SKŁADNIKI
- Na kapuśniak z młodej kapusty:
- 1/4 główki młodej kapusty
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 ziemniaki
- 1 łyżka masła
- 10 mini pomidorków malinowych
- sól i pieprz
- Na pulpeciki:
- 500 g wieprzowego mięsa mielonego
- 3 łyżki tartej bułki
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę pokroić drobno lub zszatkować. Cebulę pokroić w piórka. Oba warzywa przełożyć do miski. Posypać 1 łyżeczką soli i pozostawić na 15 minut. Dłońmi odcisnąć.
- Kapsutę i cebulę przełożyć do garnka. Dodać startą na tarce marchew i pietruszkę. Zalać 1,5 l wody. Zagotować.
- Do zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Ponownie zagotować. Następnie gotować 15 minut na średnim ogniu.
- Pomidorki przekroić na pół. Podsmażyć na maśle. Dodać do zupy.
- Mięso mielone wymieszać z tartą bułką i rozmąconym jajkiem oraz przyprawami. Z masy mięsnej uformować klopsiki.
- Dodać klopsiki do wrzącej zupy. Gotować przez 10 minut.
- Podawać póki gorące!
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Zobacz naszą galerię z przepisami na inne dania z białej kapusty