Kapuśniak z młodej kapusty z pulpecikami

Kapuśniak z młodej kapusty z pulpecikami
Autor: Shutterstock.com
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami po warszawsku to pyszna letnia zupa. Zazwyczaj przygotowuje się ją na wywarze z wieprzowych kości. W tej wersji zamiast wywaru jest doskonała mięsna wkładka - pulpeciki z mielonej wieprzowiny! Po prostu palce lizać! 

SKŁADNIKI

  • Na kapuśniak z młodej kapusty:
  • 1/4 główki młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 10 mini pomidorków malinowych
  • sól i pieprz
  • Na pulpeciki:
  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę pokroić drobno lub zszatkować. Cebulę pokroić w piórka. Oba warzywa przełożyć do miski. Posypać 1 łyżeczką soli i pozostawić na 15 minut. Dłońmi odcisnąć. 
  • Kapsutę i cebulę przełożyć do garnka. Dodać startą na tarce marchew i pietruszkę. Zalać 1,5 l wody. Zagotować.
  • Do zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Ponownie zagotować. Następnie gotować 15 minut na średnim ogniu. 
  • Pomidorki przekroić na pół. Podsmażyć na maśle. Dodać do zupy.
  • Mięso mielone wymieszać z tartą bułką i rozmąconym jajkiem oraz przyprawami. Z masy mięsnej uformować klopsiki. 
  • Dodać klopsiki do wrzącej zupy. Gotować przez 10 minut. 
  • Podawać póki gorące! 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Zobacz naszą galerię z przepisami na inne dania z białej kapusty

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej