Kapuśniak z kapusty pekińskiej z mielonym mięsem

Kapuśniak z kapusty pekińskiej z mielonym mięsem
Autor: Shutterstock.com Kapuśniak z kapusty pekińskiej z mielonym mięsem
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Kapuśniak z kapusty pekińskiej z dodatkiem mielonego mięsa indyka jest pożywny, pikantny i przepyszny. To przepis zaczerpnięty ze skarbnicy kulinarnej Chin. Ten kapuśniak ze słodkiej kapusty przypadnie Wam do gustu. Wypróbujcie przepis jak najszybciej! Nie pożałujecie! 

Jak urozmaicić kapuśniak?

  • Dodaj różne warzywa. Ta zupa z kapusty pekińskiej z mięsem indyka może być spożywana z innymi warzywami, takimi jak bok choy, grzyby, szpinak, seler, papryka lub czymkolwiek, co masz pod ręką.
  • Zmieniaj ilość przypraw. Jeśli lubisz bardziej pikantną zupę, dodaj dodatkową porcję sosu sriracha lub trochę oleju chili. Ale jeśli lubisz bardziej łagodne zupy, spróbuj zmniejszyć dodatek sosu sriracha lub całkowicie go pomiń. Zawsze gotuj tak, jak lubisz.
  • Zastąp mielone mięso indyka innymi mięsnymi składnikami. Ta zupa może być zrobiona z kiełbasą, mieloną wołowiną, wieprzowiną, kurczakiem lub z małymi klopsikami. 
  • Zrób kapuśniak z kapusty pekińskiej w wersji wege lub wegańskiej. Zamiast indyka możesz użyć tofu, soczewicy, fasoli lub tempeh jako białka. Każdy z nich będzie doskonale współgrał ze smakami innych składników.

Jak przechowywać i podgrzewać kapuśniak?

Możesz przechowywać tę zupę w lodówce w szczelnym pojemniku przez 3-4 dni. Jeśli zrobiłaś za dużo, możesz ją również zamrozić w torbie z suwakiem w zamrażarce. Po prostu połóż torbę płasko, aby zamrozić, a następnie przechowuj w pozycji pionowej, aby zaoszczędzić miejsce. Zupę możesz przechowywać do 4-6 miesięcy. Przed podaniem rozmrażaj przez noc w lodówce i podgrzej w kuchence mikrofalowej lub w garnku na zwykłej kuchence.

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 mała biała cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru lub 2 łyżeczki świeżo startego 
  • 450-500 g mielonego mięsa z indyka lub wieprzowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżki sosu sriracha
  • 2 średnie marchewki, posiekane
  • 1 kapusta pekińska (około 1 kg)
  • 6 filiżanek bulionu warzywnego lub innego rodzaju!
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • ½ szklanki posiekanej dymki lub szczypiorku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W średnim garnku podsmaż cebulę na oleju na średnim ogniu. Smaż, aż zacznie się rumieniać (zajmie to około 5 minut).
  • Dodaj czosnek i imbir i gotuj jeszcze 1 minutę.
  • Następnie dodaj mielonego indyka i smaż, dzieląc go na kawałki, aż będzie zmieni kolor i zacznie się złocić.
  • W tym momencie dodaj sos sojowy, sos sriracha, marchew, kapustę i bulion warzywny. Wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj około 25 minut.
  • Na koniec dodaj olej sezamowy i szczypiorek. Wymieszaj, wyłącz ogień i podawaj.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej