Kapuściana zupa z mięsem mielonym - prosty sposób na treściwy posiłek
2022-02-08
łatwy
30 min
6
Kapuściana zupa z mięsem mielonym to treściwe pierwsze danie. Czerwona papryka, słodka cebula i koncnetrat pomidorowy dodają zupie smaku.. Nie zapominajmy o suszonych ziołach, które są bogate nie tylko w związki aromatyczne, ale również w substancje wspomagające trawienie. Szczypta cząbru i oregano dodaje kapuścianej zupie ostatniego szlifu. Pyszności!
SKŁADNIKI
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 300 g papryki czerwonej
- 1 cebula
- 400 g kapusty białej
- 3 ziemniaki
- 5 ząbków czosnku
- 4 l wrzącej wody
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/4 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki cząbru suszonego
- 1/2 łyżeczki oregano suszonego
- 1 listek laurowy
- sól i pieprz mielony do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj do niego mięso mielone i smaż, ugniatając widelcem, aby się nie zbryliło. Wystarczy smażyć do momentu, gdy mięso straci różowy kolor.
- Wlej wrzącą wodę. Dodaj ziemniaki pokrojone w małą kostkę oraz 3 ząbki czosnku. Do garnka dorzuć jeszcze pieprz ziarnisty, suszony cząber i oreagno oraz listek laurowy. Gotuj około 15 minut.
- W czasie gdy mięso i ziemniaki, baza dla zupy, wrą, przygotuj pozostałe składniki. W oddzielnym rondlu lub na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i dodaj pokrojoną drobno cebulę, paprykę oraz posiekane 2 ząbki czosnku. Smaż przez 3 minuty, często mieszając. Następnie dodaj dodaj koncentrat i smaż jeszcze przez 3 minuty.
- Do zupy dodaj duszone warzywa oraz drobno pokrojoną kapustę. Gotuj przez 10 minut. Smacznego!
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?