Kapuściana zupa z mięsem mielonym - prosty sposób na treściwy posiłek

Kapuściana zupa z mięsem mielonym - prosty sposób na sycący posiłek
Autor: Shutterstock.com Kapuściana zupa z mięsem mielonym - prosty sposób na sycący posiłek
łatwy
30 min
6

Kapuściana zupa z mięsem mielonym to treściwe pierwsze danie. Czerwona papryka, słodka cebula i koncnetrat pomidorowy dodają zupie smaku.. Nie zapominajmy o suszonych ziołach, które są bogate nie tylko w związki aromatyczne, ale również w substancje wspomagające trawienie. Szczypta cząbru i oregano dodaje kapuścianej zupie ostatniego szlifu. Pyszności!  

SKŁADNIKI

  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego 
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 300 g papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • 400 g kapusty białej
  • 3 ziemniaki
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 l wrzącej wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/4 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki cząbru suszonego
  • 1/2 łyżeczki oregano suszonego
  • 1 listek laurowy
  • sól i pieprz mielony do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj do niego mięso mielone i smaż, ugniatając widelcem, aby się nie zbryliło. Wystarczy smażyć do momentu, gdy mięso straci różowy kolor. 
  • Wlej wrzącą wodę. Dodaj ziemniaki pokrojone w małą kostkę oraz 3 ząbki czosnku. Do garnka dorzuć jeszcze pieprz ziarnisty, suszony cząber i oreagno oraz listek laurowy. Gotuj około 15 minut.
  • W czasie gdy mięso i ziemniaki, baza dla zupy, wrą, przygotuj pozostałe składniki. W oddzielnym rondlu lub na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i dodaj  pokrojoną drobno cebulę, paprykę oraz posiekane 2 ząbki czosnku. Smaż przez 3 minuty, często mieszając. Następnie dodaj dodaj koncentrat i smaż jeszcze przez 3 minuty. 
  • Do zupy dodaj duszone warzywa oraz drobno pokrojoną kapustę. Gotuj przez 10 minut. Smacznego! 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Zobacz GALERIĘ: Kapuśniak na 10 sposobów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej