Kalafiorowa po azjatycku - orientalny pomysł na zupę z kalafiora
2021-05-29
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Kalafiorowa po azjatycku to pomysł na ożywienie smaku tej zupy, która dzięki słodyczy kalafiora jest często mało wyrazista. Orientalne dodatki sprawiają, że taka kalafiorowa nie tylko smakuje wybornie, ale też dodaje energii i przyspiesza przemianę materii.
SKŁADNIKI
- 1 kalafior
- 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 puszka 400 g mleka kokosowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 3 łyżki czerwonej pasty curry
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 3-4 łyżki sosu rybnego (fish sauce)
- 2 źdźbła cytrynowej trawy
- 2 łyżki soku z limonki
- garść świeżej kolendry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do gotującego się bulionu dodaj kalafior podzielony na różyczki, a następnie marchewkę, pietruszkę i seler, obrane i pokrojone w kostkę.
- Posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na odrobinie oleju z dodatkiem pasty curry i brązowego cukru i również dodaj do zupy. Przypraw zupę sosem rybnym.
- Zgnieć cytrynowa trawę w najgrubszym miejscu i dodaj do zupy.
- Gotuj kalafiorową przez 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj do zupy mleczko kokosowe.
- Przed podaniem pokrój grubo kolendrę i dodaj do zupy wraz z sokiem z limonki.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?