Juszka - wege krupnik na bulionie warzywnym. Przepis prosto z Zagłębia
2021-06-25
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Juszka to zupa typowa dla Zagłębia. Wegańska, mocno warzywna, lekka, pożywna, z sycąca i zdrowa kaszą. Bo kto powiedział, ze krupnik musi być na mięsnej wkładce?
SKŁADNIKI
- 200 g kaszy jęczmiennej
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 kawałek selera korzeniowego
- 1 spora cebula
- 5 ziemniaków
- natka pietruszki
- lubczyk
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewki, pietruszki i selera obrać, zalać w garnku zimną wodą(2-3 litry). Dodać ziele, liście i 1 łyżeczkę soli. Postawić na średnim gazie i gotować wywar.
- Cebulę obrać i opalić nad ogniem lub podpiec na patelni, aż się przypali, dodać do garnka. Gdy warzywa będą już całkiem miękkie wywar odcedzić. Warzywa pokroić w kostkę.
- Przecedzony wywar postawić z powrotem na gazie, dodać kaszę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy będą już miękkie dołożyć pokrojone warzywa korzeniowe, przyprawić pieprzem.
- Zupę podawać posypaną dużą ilością zieleniny.
Zupa krem z białych warzyw