Juszka - wege krupnik na bulionie warzywnym. Przepis prosto z Zagłębia

Juszka - wege krupnik na bulionie warzywnym. Przepis prosto z Zagłębia
Autor: Shutterstock Juszka - zupa warzywna z kasza jęczmienną podana w białym talerzu.
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Juszka to zupa typowa dla Zagłębia. Wegańska, mocno warzywna, lekka, pożywna, z sycąca i zdrowa kaszą. Bo kto powiedział, ze krupnik musi być na mięsnej wkładce?

SKŁADNIKI

  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 1 spora cebula
  • 5 ziemniaków
  • natka pietruszki
  • lubczyk
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewki, pietruszki i selera obrać, zalać w garnku zimną wodą(2-3 litry). Dodać ziele, liście i 1 łyżeczkę soli. Postawić na średnim gazie i gotować wywar.
  • Cebulę obrać i opalić nad ogniem lub podpiec na patelni, aż się przypali, dodać do garnka. Gdy warzywa będą już całkiem miękkie wywar odcedzić. Warzywa pokroić w kostkę.
  • Przecedzony wywar postawić z powrotem na gazie, dodać kaszę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy będą już miękkie dołożyć pokrojone warzywa korzeniowe, przyprawić pieprzem.
  • Zupę podawać posypaną dużą ilością zieleniny.
Zupa krem z białych warzyw
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej