Jesienna gęsta zupa-krem z makaronem i pesto [PRZEPIS]
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          45 min
      
      
        
          4
      
    Sycąca, jesienna zupa-krem z pesto ma prawdziwie rozgrzewającą moc, a wzbogacona fasolą, groszkiem czy soczewicą z powodzeniem zastąpić może dwudaniowe danie. W zależności od upodobań zupę taką można dokładnie zblendować, albo pozostawić jedynie lekko zmiksowaną.
SKŁADNIKI
- 200 ml przecieru pomidorowego
 - 1 drobno posiekana cebulka
 - 1 ząbek czosnku
 - słoiczek sosu pesto z bazylią
 - 1 drobno posiekana marchewka
 - 1 łodyga pokrojonego selera naciowego
 - 100 g makaronu małe muszelki
 - 100 g kawałeczków boczku
 - oliwa z oliwek extra vergine
 - 2 ziemniaki
 - 150 g białej fasoli z puszki
 - 1 l bulionu wołowego
 - 100 g zielonej fasolki szparagowej
 - 100 g zielonego groszku
 - sól i pieprz do smaku
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni z rozgrzaną oliwą zeszklić cebulkę i czosnek. Dodać marchewkę, seler, boczek i dusić razem ok. 10 minut.
 - Całość przełożyć do garnka, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, białą fasolę, przecier oraz bulion. Zagotować wszystko razem przez ok. 30 min.
 - Łyżką z dziurkami wyjąć nieco ziemniaków i białej fasoli, a resztę zupy zblendować, aby była gęsta.
 - Dodać odłożone wcześniej ziemniaki i białą fasolę. Do zupy wrzucić również pokrojoną fasolkę szparagową, groszek i makaron. Gotować na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie.
 - Doprawić zupę solą i pieprzem. Podawać udekorowaną łyżką pesto z bazylią.