Jesienna gęsta zupa-krem z makaronem i pesto [PRZEPIS]
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Sycąca, jesienna zupa-krem z pesto ma prawdziwie rozgrzewającą moc, a wzbogacona fasolą, groszkiem czy soczewicą z powodzeniem zastąpić może dwudaniowe danie. W zależności od upodobań zupę taką można dokładnie zblendować, albo pozostawić jedynie lekko zmiksowaną.
SKŁADNIKI
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 1 drobno posiekana cebulka
- 1 ząbek czosnku
- słoiczek sosu pesto z bazylią
- 1 drobno posiekana marchewka
- 1 łodyga pokrojonego selera naciowego
- 100 g makaronu małe muszelki
- 100 g kawałeczków boczku
- oliwa z oliwek extra vergine
- 2 ziemniaki
- 150 g białej fasoli z puszki
- 1 l bulionu wołowego
- 100 g zielonej fasolki szparagowej
- 100 g zielonego groszku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni z rozgrzaną oliwą zeszklić cebulkę i czosnek. Dodać marchewkę, seler, boczek i dusić razem ok. 10 minut.
- Całość przełożyć do garnka, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, białą fasolę, przecier oraz bulion. Zagotować wszystko razem przez ok. 30 min.
- Łyżką z dziurkami wyjąć nieco ziemniaków i białej fasoli, a resztę zupy zblendować, aby była gęsta.
- Dodać odłożone wcześniej ziemniaki i białą fasolę. Do zupy wrzucić również pokrojoną fasolkę szparagową, groszek i makaron. Gotować na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie.
- Doprawić zupę solą i pieprzem. Podawać udekorowaną łyżką pesto z bazylią.