Jarzynowa z mięsem mielonym: przepis na zupę z mięsną wkładką
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Jarzynowa z mięsem mielonym to świetny pomysł na zupę z mięsną wkładką. Sycąca i pyszna może zastąpić dwudaniowy posiłek południowy. A co powiecie na marchewkę z groszkiem? Też jestem za! I do tego zrobicie ją w 20 minut!
Zupa to podstawowy pokarm człowieka. Szczególnie zupa jarzynowa. Jest lekkostrawna i sycąca. Wszystkie cenne wartości odżywcze rozpuszczone są w odżywczym bulionie. Gotowanie takiej zupy jest proste. Wystarczy zaopatrzyć się w gotowe mrożonki. To naprawdę ułatwia życie! I czyni je zdrowszym! Do tego weź mięso mięlone i zwykła zupa zamienia się w ucztę.
W tej zupie wykorzytuję tradycyjny francuski sposób na podprawę zacieraną. W tym przypadku miękkie masło uciera się z mąką do uzyskania kulki. Kulkę należy zalać gorącą zupą i rozetrzeć. Mieszaninę wlać do zupy i zamieszać. Ponownie zagotować, aby pozbyć się surowego smaku mąki. Gotowe! I do tego zdrowsze niż tradycyjna zasmażka.
SKŁADNIKI
- 400 g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 450 g mrożonej marchewki z groszkiem
- 6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka natki pietruszki posiekanej
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać mięso i chwilę smażyć, aż zmieni kolor.
- Dodać ziemniaki. Wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut.
- Dodać marchewkę z groszkiem. Ponownie zagotować. Przykryć pokrywką i gotować jeszcze 10 minut.
- Utrzeć masło z mąką na kulkę. Następnie do kulki dodać trochę gorącej zupy. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
- Mieszaninę wlać do garnka z zupą. Zamieszać. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą.
- Podawać posypana natką pietruszki z pajdą świeżego chleba.