Jarzynowa z mięsem mielonym: przepis na zupę z mięsną wkładką

łatwy
20 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Jarzynowa z mięsem mielonym to świetny pomysł na zupę z mięsną wkładką. Sycąca i pyszna może zastąpić dwudaniowy posiłek południowy. A co powiecie na marchewkę z groszkiem? Też jestem za! I do tego zrobicie ją w 20 minut! 

Zupa to podstawowy pokarm człowieka. Szczególnie zupa jarzynowa. Jest lekkostrawna i sycąca. Wszystkie cenne wartości odżywcze rozpuszczone są w odżywczym bulionie. Gotowanie takiej zupy jest proste. Wystarczy zaopatrzyć się w gotowe mrożonki. To naprawdę ułatwia życie! I czyni je zdrowszym! Do tego weź mięso mięlone i zwykła zupa zamienia się w ucztę. 

W tej zupie wykorzytuję tradycyjny francuski sposób na podprawę zacieraną. W tym przypadku miękkie masło uciera się z mąką do uzyskania kulki. Kulkę należy zalać gorącą zupą i rozetrzeć. Mieszaninę wlać do zupy i zamieszać. Ponownie zagotować, aby pozbyć się surowego smaku mąki. Gotowe! I do tego zdrowsze niż tradycyjna zasmażka. 

SKŁADNIKI

  • 400 g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 450 g mrożonej marchewki z groszkiem
  • 6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę 
  • 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka natki pietruszki posiekanej
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać mięso i chwilę smażyć, aż zmieni kolor.
  • Dodać ziemniaki. Wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut.
  • Dodać marchewkę z groszkiem. Ponownie zagotować. Przykryć pokrywką i gotować jeszcze 10 minut. 
  • Utrzeć masło z mąką na kulkę. Następnie do kulki dodać trochę gorącej zupy. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
  • Mieszaninę wlać do garnka z zupą. Zamieszać. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą. 
  • Podawać posypana natką pietruszki z pajdą świeżego chleba. 
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej