Jak zrobić zupę z kukurydzy z puszki? Najlepszy przepis na krem z kukurydzy
2022-03-29
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jak zrobić zupę z kukurydzy z puszki? Zadanie jest bardzo proste. Wystarczy ugotować kukurydze w mleku z dodatkiem cebuli i ziemniaka. Kartofel zagęści nam zupę na obłędny krem. Nie zapomnijcie przyprawić zupy odrobiną cukru, ostrej papryki i pieprzu. Oto najlepszy przepis na zupę krem z kukurydzy!
SKŁADNIKI
- 3 łyżki masła lub oliwy
- 1 cebula
- 1 ziemniak, pokrojony w kostkę
- 2 puszki po 425 ml kukurydzy, w sumie 570 g ziaren kukurydzy osączonych z zalewy
- 1 l mleka krowiego lub roślinnego zamiennik, np. migdałowego
- 1 łyżeczka cukru
- ostra papryka, czarny pieprz i sól do smaku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzej tłuszcz. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.
- Dodaj pokrojonego w kostkę ziemniaka i osączoną kukurydzę. Wlej mleko i doprowadź do wrzenia.
- Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Następnie zmiksuj za pomocą blendera.
- Przypraw zupę cukrem, ostrą papryką, świeżo zmielonym pieprzem i solą. W razie potrzeb rozrzedź zupę gorącą wodą.
- Podawaj krem z kukurydzy póki gorący, najlepiej z natką pietruszki.
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej