Jak zrobić zupę z kukurydzy z puszki? Najlepszy przepis na krem z kukurydzy

Jak zrobić zupę z kukurydzy z puszki? Najlepszy przepis na krem z kukurydzy
Autor: Shutterstock.com Jak zrobić zupę z kukurydzy z puszki? Najlepszy przepis na krem z kukurydzy
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jak zrobić zupę z kukurydzy z puszki? Zadanie jest bardzo proste. Wystarczy ugotować kukurydze w mleku z dodatkiem cebuli i ziemniaka. Kartofel zagęści nam zupę na obłędny krem. Nie zapomnijcie przyprawić zupy odrobiną cukru, ostrej papryki i pieprzu. Oto najlepszy przepis na zupę krem z kukurydzy! 

SKŁADNIKI

  • 3 łyżki masła lub oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ziemniak, pokrojony w kostkę
  • 2 puszki po 425 ml kukurydzy, w sumie 570 g ziaren kukurydzy osączonych z zalewy
  • 1 l mleka krowiego lub roślinnego zamiennik, np. migdałowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • ostra papryka, czarny pieprz i sól do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej tłuszcz. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.
  • Dodaj pokrojonego w kostkę ziemniaka i osączoną kukurydzę. Wlej mleko i doprowadź do wrzenia.
  • Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Następnie zmiksuj za pomocą blendera. 
  • Przypraw zupę cukrem, ostrą papryką, świeżo zmielonym pieprzem i solą. W razie potrzeb rozrzedź zupę gorącą wodą. 
  • Podawaj krem z kukurydzy póki gorący, najlepiej z natką pietruszki. 
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej

Zupa krem z marchewki: przepis krok po kroku

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej