Jak zrobić wigilijny barszcz? Bardzo prosty przepis

2021-03-29
Lekki barszcz wigilijny
Autor: thinkstockphotos.com Barszcz czerwony na wigilię można przygotować znacznie prościej niż nakazuje tradycja
łatwy
30 min
4

Smaczny i sprawdzony przepis na barszcz czerwony musi znać każda gospodyni domowa. Sposobów na przygotowanie wigilijnej zupy z buraków jest wiele. Każda pani domu przecież może gotować według swojej receptury. My przedstawiamy prosty i szybki przepis na wigilijny barszcz, który można podawać z uszkami.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne barszcze: Barszcz wigilijny Magdy Gessler, Przepis na świąteczny barszcz czerwony z majerankiem oraz Prosty barszcz czerwony.

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Wigilijna zupa rybna , Zupa migdałowa oraz Wigilijna zupa grzybowa.

SKŁADNIKI

  • włoszczyzna bez kapusty
  • łyżeczka vegety
  • ziele angielskie
  • 3 goździki
  • 2 łyżki octu ze śliwek w occie
  • 2 łyżki soku wiśniowego
  • liść laurowy
  • buteleczka dobrego koncentratu buraczanego (Jak przygotować zakwas na barszcz czerwony?)
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowania rozpoczynamy od zagotowania warzyw z przyprawami i vegetą na małym ogniu.
  • Gotowy wywar przecedzamy przez sitko i wlewamy do czystego garnka.
  • Do wywaru dodajemy koncentrat buraczany, sok wiśniowy i ocet śliwkowy. Sprawdzamy, czy barszcz jest dostatecznie słodko-winny. W zależności od upodobań smakowych, dodajemy jeszcze cukier lub dolewamy ocet.
  • Wkładamy listek laurowy, ziele, goździki i dostawiamy barszcz w chłodne miejsce.
  • Uwaga! Barszczu nie wolno zagotować. Barszcz najlepiej smakuje z krokietami lub uszkami. Smacznego!