Jak zrobić wigilijny barszcz? Bardzo prosty przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Smaczny i sprawdzony przepis na barszcz czerwony musi znać każda gospodyni domowa. Sposobów na przygotowanie wigilijnej zupy z buraków jest wiele. Każda pani domu przecież może gotować według swojej receptury. My przedstawiamy prosty i szybki przepis na wigilijny barszcz, który można podawać z uszkami.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne barszcze: Barszcz wigilijny Magdy Gessler, Przepis na świąteczny barszcz czerwony z majerankiem oraz Prosty barszcz czerwony.
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Wigilijna zupa rybna , Zupa migdałowa oraz Wigilijna zupa grzybowa.
SKŁADNIKI
- włoszczyzna bez kapusty
- łyżeczka vegety
- ziele angielskie
- 3 goździki
- 2 łyżki octu ze śliwek w occie
- 2 łyżki soku wiśniowego
- liść laurowy
- buteleczka dobrego koncentratu buraczanego (Jak przygotować zakwas na barszcz czerwony?)
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowania rozpoczynamy od zagotowania warzyw z przyprawami i vegetą na małym ogniu.
- Gotowy wywar przecedzamy przez sitko i wlewamy do czystego garnka.
- Do wywaru dodajemy koncentrat buraczany, sok wiśniowy i ocet śliwkowy. Sprawdzamy, czy barszcz jest dostatecznie słodko-winny. W zależności od upodobań smakowych, dodajemy jeszcze cukier lub dolewamy ocet.
- Wkładamy listek laurowy, ziele, goździki i dostawiamy barszcz w chłodne miejsce.
- Uwaga! Barszczu nie wolno zagotować. Barszcz najlepiej smakuje z krokietami lub uszkami. Smacznego!