Jak zrobić smaczną potrawkę z soczewicy? Podajemy przepis nie tylko dla jaroszy!
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          25 min
      
      
        
          4
      
    Warto do zimowego menu wprowadzić soczewicę, bo jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa - to jedno z najbogatszych źródeł białka roślinnego. Zawiera także witaminy C, PP i z grupy B, a także wapń i fosfor. Wzmacnia układ krwionośny i nasze kości. Danie, które proponujemy, zasmakuje nie tylko jaroszom.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki soczewicy
 - 30 dag wędzonego boczku
 - 20 dag kiełbasy
 - 1 warzywna kostka rosołow
 - 1 marchew
 - 1 cebula
 - czosnek
 - 2 łyżeczki musztardy
 - tymianek
 - sól
 - pieprz biały
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soczewicę zagotować w czterech szklankach wody z dodatkiem jednej warzywnej kostki rosołowej.
 - Na patelni usmażyć pokrojone wcześniej w drobną kostkę: boczek, kiełbasę oraz cebulę.
 - Pokrojone składniki dodać do gotującej się soczewicy.
 - Całość gotować ok. 20 minut, po czym dodać odrobinę tymianku, mielony pieprz i startą na grubej tarce marchewkę.
 - Po kolejnych 10 minutach duszenia doprawić do smaku czosnkiem, odrobiną musztardy, cukrem, solą oraz pieprzem.
 - Potrawkę z soczewicy podawać posypaną natką pietruszki.