Jak zrobić smaczną potrawkę z soczewicy? Podajemy przepis nie tylko dla jaroszy!
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Warto do zimowego menu wprowadzić soczewicę, bo jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa - to jedno z najbogatszych źródeł białka roślinnego. Zawiera także witaminy C, PP i z grupy B, a także wapń i fosfor. Wzmacnia układ krwionośny i nasze kości. Danie, które proponujemy, zasmakuje nie tylko jaroszom.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki soczewicy
- 30 dag wędzonego boczku
- 20 dag kiełbasy
- 1 warzywna kostka rosołow
- 1 marchew
- 1 cebula
- czosnek
- 2 łyżeczki musztardy
- tymianek
- sól
- pieprz biały
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soczewicę zagotować w czterech szklankach wody z dodatkiem jednej warzywnej kostki rosołowej.
- Na patelni usmażyć pokrojone wcześniej w drobną kostkę: boczek, kiełbasę oraz cebulę.
- Pokrojone składniki dodać do gotującej się soczewicy.
- Całość gotować ok. 20 minut, po czym dodać odrobinę tymianku, mielony pieprz i startą na grubej tarce marchewkę.
- Po kolejnych 10 minutach duszenia doprawić do smaku czosnkiem, odrobiną musztardy, cukrem, solą oraz pieprzem.
- Potrawkę z soczewicy podawać posypaną natką pietruszki.