Jak przygotować zakwas na barszcz wigilijny?
2021-03-31
22:04
Przepis na zakwas z buraków na barszcz wigilijny. W średnich wiekach buraczany kwas uważano za skuteczny lek na ból gardła, dziś to popularny składnik barszczu wigilijnego. Jak zrobić zakwas na barszcz czerwony? Oto stary, sprawdzony przepis.
i
łatwy
20 min
4
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Wigilijna zupa rybna , Zupa migdałowa oraz Wigilijna zupa grzybowa.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg buraków
- 2 jabłka (antonówki lub szara reneta)
- 2 l wody
- kromka chleba razowego na zakwasie
- 4 ząbki czosnku
- 2 l wywaru na włoszczyźnie
- 1-2 listki laurowe
- 2-3 ziarnka pieprzu czarnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zakwas przygotowujemy ok. tygodnia przed przyrządzeniem barszczu. Obrane buraki kroimy na ćwiartki. Podobnie kroimy jabłka. Wkładamy do naczynia.
- Dodajemy cztery ząbki czosnku. To wszystko zalewamy letnią, przegotowaną wodą. Na wierzch kładziemy kromkę chleba razowego. Możemy też dodać sól, kilka ziarenek pieprzu, 2-3 listki laurowe.
- Naczynie przykrywamy ściereczką lub gazą, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy tydzień. Co jakiś czas można potrząsamy naczyniem, żeby nie utworzyła się pleśń.
- Po tygodniu zlewamy zakwas, rozcieńczamy go bulionem warzywnym. Dodajemy trochę koncentratu buraczanego i przyprawiamy do smaku. Nie gotujemy barszczu zbyt długo, ponieważ może stracić kolor.