Jak przygotować zakwas na barszcz wigilijny?
2021-03-31
łatwy
20 min
4
Przepis na zakwas z buraków na barszcz wigilijny. W średnich wiekach buraczany kwas uważano za skuteczny lek na ból gardła, dziś to popularny składnik barszczu wigilijnego. Jak zrobić zakwas na barszcz czerwony? Oto stary, sprawdzony przepis.
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Wigilijna zupa rybna , Zupa migdałowa oraz Wigilijna zupa grzybowa.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg buraków
- 2 jabłka (antonówki lub szara reneta)
- 2 l wody
- kromka chleba razowego na zakwasie
- 4 ząbki czosnku
- 2 l wywaru na włoszczyźnie
- 1-2 listki laurowe
- 2-3 ziarnka pieprzu czarnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zakwas przygotowujemy ok. tygodnia przed przyrządzeniem barszczu. Obrane buraki kroimy na ćwiartki. Podobnie kroimy jabłka. Wkładamy do naczynia.
- Dodajemy cztery ząbki czosnku. To wszystko zalewamy letnią, przegotowaną wodą. Na wierzch kładziemy kromkę chleba razowego. Możemy też dodać sól, kilka ziarenek pieprzu, 2-3 listki laurowe.
- Naczynie przykrywamy ściereczką lub gazą, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy tydzień. Co jakiś czas można potrząsamy naczyniem, żeby nie utworzyła się pleśń.
- Po tygodniu zlewamy zakwas, rozcieńczamy go bulionem warzywnym. Dodajemy trochę koncentratu buraczanego i przyprawiamy do smaku. Nie gotujemy barszczu zbyt długo, ponieważ może stracić kolor.