Grochówka z boczkiem: rozgrzewająca zupa na jesień i zimę
2021-10-18
łatwy
80 min
4
Polska grochówka z boczkiem może i nie jest dietetyczna, ale boczek dodaje jej smaku oraz aromatu. No i na pewno rozgrzeje w chłodne dni! Sprawdź, jak zrobić pyszną grochówkę.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg grochu
- pęczek włoszczyzny
- 30 dag surowego boczku
- sól, świeżo zmielony pieprz
- ząbek czosnku
- łyżeczka majeranku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Groch namoczyć w wodzie na noc. Następnego dnia dołożyć do niego boczek i zagotować.
- Po kwadransie dodać pokrojoną włoszczyznę. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem.
- Gdy groch się prawie rozgotuje, wyjąć boczek i pokroić go w kostkę. Zupę zmiksować, wrzucić boczek.
- Grochówkę podawać z grzankami zrumienionymi w piekarniku na złoto.
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?