Gęsty krem ze szparagów - jak go zrobić?
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Co zrobić z białych szparagów? Nie ma lepszej propozycji niż krem ze szparagów, gęsty, puszysty i pożywny. Krem z białych szparagów jeszcze nigdy nie był tak zawiesisty! Wypróbuj ten sposób przyrządzenia kremu szparagowego i zachwyć się jego wyjątkowo kremową konsystencją.
SKŁADNIKI
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 cebula
- 5 dag masła
- 1/2 l bulionu z kurczaka lub z kostki
- 300 ml śmietany 36-proc.
- tymianek
- sól
- pieprz biały do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na rozpuszczonym w rondlu maśle przesmażamy posiekaną w drobną kosteczkę cebulę i umyte, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki szparagi.
- Podlewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu około 30 minut.
- Dodajemy śmietanę (zostawiając 2-3 łyżki) i doprawiamy do smaku przyprawami.
- Ochłodzoną zupę miksujemy.
- Przed podaniem podgrzewamy i podajemy z grzankami, posypaną parmezanem albo z kleksem śmietany.