Gęsta zupa z kurczaka i grzybów. Porcja kremowej przyjemności na chłodne dni
2023-02-22
łatwy
30 min
6
Zupa z kurczaka i grzybów sprawdza się zawsze. Jest gęsta, treściwa, kremowa i sycąca. Zastąpi dwudaniowy obiad w zabiegany dzień, bo jej przygotowanie zajmuje nie więcej niż pół godziny. Do tego świetnie smakuje.
Jakie grzyby użyć do zupy?
Rodzaj grzybów nie ma tutaj specjalnego znacznie. Każde będą za to dawały nieco inną nutę smakową. Mogą to być pieczarki, boczniaki lub sezonowe gatunki leśne (zarówno jesienne, jak i zimowe grzyby będą w porządku). Można też użyć grzybów mrożonych.
Jaki ryż do tej zupy?
Świetnie smakuje basmati. Ciekawego smaku dodaje jej ryż jaśminowy. Ale warto poeksperymentować i wypróbować ten przepis z rożnymi gatunkami ryżu - również dzikim lub czarnym.
SKŁADNIKI
- 3 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 250 g grzybów
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 2 łodygi selera
- 2 łyżki mąki
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka ryżu basmati
- 2 piersi z kurczaka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę drobno posiekać, grzyby pokroić w kostkę, seler i marchew w plasterki.
- W garnku z grubym dnem rozpuścić masło, wrzucić warzywa i smażyć mieszając 5-6 minut.
- Dodać kurczaka i smażyć aż lekko się zrumieni - ok 5 minut.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posolić i popieprzyć.
- Oprószyć wszystko mąką i smażyć, aż ta się zezłoci, wtedy wlać bulion i mleko.
- Wsypać ryż i gotować na małym ogniu, aż będzie miękki, a mięso ugotowane.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?