Gęsta zupa z kurczaka i grzybów. Porcja kremowej przyjemności na chłodne dni

Zupa z kurczaka i grzybów
Autor: Shutterstock Zupa z kurczaka i grzybów jest esencjonalna i treściwa.
łatwy
30 min
6

Zupa z kurczaka i grzybów sprawdza się zawsze. Jest gęsta, treściwa, kremowa i sycąca. Zastąpi dwudaniowy obiad w zabiegany dzień, bo jej przygotowanie zajmuje nie więcej niż pół godziny. Do tego świetnie smakuje.

Jakie grzyby użyć do zupy?

Rodzaj grzybów nie ma tutaj specjalnego znacznie. Każde będą za to dawały nieco inną nutę smakową. Mogą to być pieczarki, boczniaki lub sezonowe gatunki leśne (zarówno jesienne, jak i zimowe grzyby będą w porządku). Można też użyć grzybów mrożonych. 

Jaki ryż do tej zupy?

Świetnie smakuje basmati. Ciekawego smaku dodaje jej ryż jaśminowy. Ale warto poeksperymentować i wypróbować ten przepis z rożnymi gatunkami ryżu - również dzikim lub czarnym.

SKŁADNIKI

  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g grzybów
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 2 łodygi selera
  • 2 łyżki mąki
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka ryżu basmati
  • 2 piersi z kurczaka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę drobno posiekać, grzyby pokroić w kostkę, seler i marchew w plasterki.
  • W garnku z grubym dnem rozpuścić masło, wrzucić warzywa i smażyć mieszając 5-6 minut.
  • Dodać kurczaka i smażyć aż lekko się zrumieni - ok 5 minut. 
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posolić i popieprzyć.
  • Oprószyć wszystko mąką i smażyć, aż ta się zezłoci, wtedy wlać bulion i mleko.
  • Wsypać ryż i gotować na małym ogniu, aż będzie miękki, a mięso ugotowane.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej