Gęsta zupa porowa na rosole

Gęsta zupa porowa na rosole
Autor: Shutterstock.com Gęsta zupa porowa na rosole
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Gęsta zupa porowa na rosole drobiowym lub bulione warzywnym to zdrowy posiłek południowy lub pierwsze danie. Można ją podać z grzankami z serem lub z groszkiem ptysiowym. Koniecznie spróbujcie i podzielcie się z nami wrażeniami! 

SKŁADNIKI

  • 500 g pora (można użyć całego, białą i zieloną część)
  • 350 g cebuli
  • 300 g ziemniaków
  • 300 g serka topionego łagodnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
  • 1,2 l rosołu z kurczaka lub bulionu warzywnego
  • 1 szklanka wody
  • sól i pieprz do smaku
  • grzanki z bagietki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pora pokroić na talarki. Cebulę pokroić w krążki. Ziemniaki obrać i pokroić na większe kawałki. 
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać masło i oliwę. Dodać pora i cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Dodać pokrojone ziemniaki. Zalać rosołem oraz wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 15 minut.
  • Zupę zmiksować za pomocą blendera ręcznego. 
  • Do zupy dodać pokrojony na kawałki serek topiony. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. 
  • Zupę podawać z grzankami z bagietki lub po prostu z kromką białego chleba. 
Beszamel - Zupa z młodych jarzyn z fasolką szparagową

Zupy z dyni: 11 przepisów na różne zupy dyniowe

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej