Gęsta zupa porowa na rosole
2022-03-03
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Gęsta zupa porowa na rosole drobiowym lub bulione warzywnym to zdrowy posiłek południowy lub pierwsze danie. Można ją podać z grzankami z serem lub z groszkiem ptysiowym. Koniecznie spróbujcie i podzielcie się z nami wrażeniami!
SKŁADNIKI
- 500 g pora (można użyć całego, białą i zieloną część)
- 350 g cebuli
- 300 g ziemniaków
- 300 g serka topionego łagodnego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
- 1,2 l rosołu z kurczaka lub bulionu warzywnego
- 1 szklanka wody
- sól i pieprz do smaku
- grzanki z bagietki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pora pokroić na talarki. Cebulę pokroić w krążki. Ziemniaki obrać i pokroić na większe kawałki.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać masło i oliwę. Dodać pora i cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Dodać pokrojone ziemniaki. Zalać rosołem oraz wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 15 minut.
- Zupę zmiksować za pomocą blendera ręcznego.
- Do zupy dodać pokrojony na kawałki serek topiony. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
- Zupę podawać z grzankami z bagietki lub po prostu z kromką białego chleba.
Beszamel - Zupa z młodych jarzyn z fasolką szparagową