Gęsta pomidorowa z ryżem: zupa gotowa w 15 minut!

Gęsta pomidorowa z ryżem: zupa gotowa w 15 minut!
Autor: Shutterstock.com Gęsta pomidorowa z ryżem: zupa gotowa w 15 minut!
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Gęsta pomidorowa z ryżem to zupa gotowa w 15 minut! Moje koło ratunkowe, gdy brakuje mi czasu. Zupa gotowa jest tak szybko, bo stosuję sprytny patent. Jaki? Czytajcie dalej. To naprawdę działa! Zupa jest aromatyczna, gęsta i przepyszna. Do tego absolutnie bezmięsna.

SKŁADNIKI

  • 100 g ryżu
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 ml przecieru pomidorowego typu passata
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • cukier, sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondlu rozgrzać oliwę. Dodać ryż i smażyć go przez 30 sekund lub do chwili, jak stanie się szklisty.
  • Wlać przecier pomidorowy i smażyć przez 1 minutę.
  • Do garnka wlać krojone pomidory razem z sokiem oraz bulion. 
  • Dodać przyrawy ziołowe. Zagotować. Następnie gotować około 15 minut. 
  • Zupę rozlać do misek. UWAGA: Jeśli chcecie zupę przechować dłużej, to ryż należy ugotować oddzielnie, inaczej spęcznieje w pomidorówce i zagęści ją na gulasz. 
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.

Zupa pomidorowa - 13 fantastycznych przepisów na pomidorówkę

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej