Gęsta pomidorowa z ryżem: zupa gotowa w 15 minut!
2022-03-25
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Gęsta pomidorowa z ryżem to zupa gotowa w 15 minut! Moje koło ratunkowe, gdy brakuje mi czasu. Zupa gotowa jest tak szybko, bo stosuję sprytny patent. Jaki? Czytajcie dalej. To naprawdę działa! Zupa jest aromatyczna, gęsta i przepyszna. Do tego absolutnie bezmięsna.
SKŁADNIKI
- 100 g ryżu
- 2 łyżki oliwy
- 500 ml przecieru pomidorowego typu passata
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- cukier, sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondlu rozgrzać oliwę. Dodać ryż i smażyć go przez 30 sekund lub do chwili, jak stanie się szklisty.
- Wlać przecier pomidorowy i smażyć przez 1 minutę.
- Do garnka wlać krojone pomidory razem z sokiem oraz bulion.
- Dodać przyrawy ziołowe. Zagotować. Następnie gotować około 15 minut.
- Zupę rozlać do misek. UWAGA: Jeśli chcecie zupę przechować dłużej, to ryż należy ugotować oddzielnie, inaczej spęcznieje w pomidorówce i zagęści ją na gulasz.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.