Francuska zupa z delikatnymi pulpecikami - lekkostrawna i doskonała dla osób na diecie lub z wrażliwym żołądkiem

Francuska zupa z delikatnymi pulpecikami - lekkostrawna i doskonała dla osób na diecie lub z wrażliwym żołądkiem
Autor: Shutterstock Delikatny rosół drobiowy z pulpecikami z gotowanego mięsa ukoi ciało i duszę
łatwy
45 min
4

Dieta niskokaloryczna

Francuska zupa z pulpecikami jest idealna, kiedy szwankuje nam przewód pokarmowy, bo jest lekkostrawna. Nakarmi też ozdrowieńców, smakuje dzieciom i seniorom z problemami z apetytem. Jest  pożywna, a zarazem delikatna, to prawdziwy comfort food - wygodny do zjedzenia. To także zupa zgodna z ideą zero waste.

SKŁADNIKI

  • 50 dag chudego mięsa kurczaka (jeśli używamy mięsa z kością, będzie to ok. 1/2 kurczaka)
  • mała porcja włoszczyzny
  • ząbek czosnku, listek laurowy, sól i pieprz
  • Na pulpety:
  • mięso z rosołu
  • 1 jajko
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z mięsa, przypraw i  włoszczyzny ugotować rosół.
  • Mięso z rosołu wyjąć, pozbawić kości i zemleć. Dodać jajko, mąkę i masło oraz przyprawy i starannie wyrobić masę.
  • Formować z niej małe pulpeciki, które wrzucić na osolony wrzątek i gotować dopóki nie wypłyną.
  • Pulpeciki wyłożyć na talerze, zalać wrzącym rosołem, podawać zupę posypaną posiekaną natką pietruszki. Można dodać pokrojoną ugotowaną włoszczyznę.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej