Francuska zupa z delikatnymi pulpecikami - lekkostrawna i doskonała dla osób na diecie lub z wrażliwym żołądkiem
2021-09-30
łatwy
45 min
4
Dieta niskokaloryczna
Francuska zupa z pulpecikami jest idealna, kiedy szwankuje nam przewód pokarmowy, bo jest lekkostrawna. Nakarmi też ozdrowieńców, smakuje dzieciom i seniorom z problemami z apetytem. Jest pożywna, a zarazem delikatna, to prawdziwy comfort food - wygodny do zjedzenia. To także zupa zgodna z ideą zero waste.
SKŁADNIKI
- 50 dag chudego mięsa kurczaka (jeśli używamy mięsa z kością, będzie to ok. 1/2 kurczaka)
- mała porcja włoszczyzny
- ząbek czosnku, listek laurowy, sól i pieprz
- Na pulpety:
- mięso z rosołu
- 1 jajko
- łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z mięsa, przypraw i włoszczyzny ugotować rosół.
- Mięso z rosołu wyjąć, pozbawić kości i zemleć. Dodać jajko, mąkę i masło oraz przyprawy i starannie wyrobić masę.
- Formować z niej małe pulpeciki, które wrzucić na osolony wrzątek i gotować dopóki nie wypłyną.
- Pulpeciki wyłożyć na talerze, zalać wrzącym rosołem, podawać zupę posypaną posiekaną natką pietruszki. Można dodać pokrojoną ugotowaną włoszczyznę.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne