Francuska zupa porowo-ziemniaczana
2022-01-14
łatwy
25 min
4
Francuska zupa porowo-ziemniaczana jest tak łatwa do przygotowania, że aż trudno uwierzyć, że coś tak prostego może byc tak smaczne. Polecamy!
SKŁADNIKI
- 1 por
- 600-700 g ziemniaków
- ok. 1 l bulionu warzywnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżka mąki
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- koperek albo cienkie plasterki pora do posypania zupy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki i pora pokroić (obie części pora) i podsmażyć na oliwie. Na koniec zasmażyć je z łyżką maki.
- Zalać ciepłym bulionem, gotować do miękkości.
- Doprawić solą i pieprzem, podawać zupę posypaną koperkiem lub porem.
Beszamel - Por: wartość odżywcza i właściwości pora