Flaczki z żołądków drobiowych: konkretna zupa na rozgrzewkę

Flaczki z żołądków drobiowych: konkretna zupa na rozgrzewkę
Autor: Shutterstock.com Miska flaczków z żołądków kurczaka podana ze świeżą bułką
łatwy
45 min
4

Flaczki z żołądków drobiowych to propozycja konkretnej zupy. Sycące danie dobrze przyprawione z łatwością rozgrzeje największego zmarźlaka. Jest to niewątpliwie niedroga i sprytna zupa na chłodniejsze dni. Koniecznie wypróbuj! 

SKŁADNIKI

  • 500 g żołądków drobiowych: kurczaka, gęsi, kaczki
  • 1,5 l rosołu drobiowego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki majeranku suszonego
  • ½ łyżeczki imbiru mielonego
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki
  • ¼ łyżeczki pieprzu mielonego
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka masła i 1 łyżka mąki na zasmażkę

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żołądki umyć, zalać rosołem z dodatkiem ziela angielskiego i gotować do miękkości. Bulion zachować. Żołądki pokroić na paseczki. 
  • W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać pokrojoną drobno cebulę i startą na tarce marchew. Smażyć do zrumienienia. 
  • Dodać majeranek, imbir, ostrą paprykę i pieprz. Wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia. Do zupy dodać żołądki. 
  • Z masła i mąki przygotować rumianą zasmażkę. Dodać do wrzącej zupy. Zagotować. 
  • Podawać ze świeżym pieczywem. 
Jesienna zupa krem z dyni i batatów

Rozgrzewające zupy - 10 przepisów na zupy idealne na chłodniejsze dni

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej