Flaczki z żołądków drobiowych: konkretna zupa na rozgrzewkę
2021-11-04
łatwy
45 min
4
Flaczki z żołądków drobiowych to propozycja konkretnej zupy. Sycące danie dobrze przyprawione z łatwością rozgrzeje największego zmarźlaka. Jest to niewątpliwie niedroga i sprytna zupa na chłodniejsze dni. Koniecznie wypróbuj!
SKŁADNIKI
- 500 g żołądków drobiowych: kurczaka, gęsi, kaczki
- 1,5 l rosołu drobiowego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki majeranku suszonego
- ½ łyżeczki imbiru mielonego
- ¼ łyżeczki ostrej papryki
- ¼ łyżeczki pieprzu mielonego
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka masła i 1 łyżka mąki na zasmażkę
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żołądki umyć, zalać rosołem z dodatkiem ziela angielskiego i gotować do miękkości. Bulion zachować. Żołądki pokroić na paseczki.
- W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać pokrojoną drobno cebulę i startą na tarce marchew. Smażyć do zrumienienia.
- Dodać majeranek, imbir, ostrą paprykę i pieprz. Wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia. Do zupy dodać żołądki.
- Z masła i mąki przygotować rumianą zasmażkę. Dodać do wrzącej zupy. Zagotować.
- Podawać ze świeżym pieczywem.
Jesienna zupa krem z dyni i batatów