Fantastyczna pomidorówka z fasolką szparagową i pierożkami tortellini

Fantastyczna pomidorówka z fasolką szparagową i pierożkami tortellini
Autor: Shutterstock.com Fantastyczna pomidorówka z fasolką szparagową i pierożkami tortellini
łatwy
30 min
4

Zupa pomidorowa cieszy się niesłabnącym powodzeniem. Jest wyrazista i bardzo smaczna. Podana z ryżem lub makaronem pomidorówka jest bardzo sycąca. Czasem jednak warto skusić się na małą odmianę. Wypróbujcie przepis na zupę pomidorową z fasolką szparagową i pierożkami tortellini. Więcej warzyw i trochę inny rodzaj makaronu. Razem po prostu fantastyczna pomidorówka, którą przygotujecie w mniej niż pół godziny! 

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała posiekana cebula
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • 1 średnia posiekana marchewka (lub starta na tarce)
  • 2 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów — (świeżych lub z puszki)
  • 5 szklanek (1,25 l) wywaru z kurczaka (lub warzyw) (można użyć gorącej wody i kostki rosołowej lub rosołu instant)
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 3 szklanki zielonej fasolki — (świeżej lub mrożonej, rozmrożonej) pokrojonej na kawałki
  • 250 g gotowych pierożków tortellini z nadzieniem serowym lub z ricotta i bazylia lub ricotta i suszone pomidory
  • pieprz i sól do smaku
  • świeże liście bazylii do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondlu z grubym dnem rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę oraz czosnek i smaż do zeszklenia. 
  • Dodaj marchewkę i smaż, aż straci na objętości i zacznie słodko pachnieć. 
  • Dodaj pokrojone pomidory i smaż jeszcze około 1 minuty. 
  • Wlej bulion, dodaj suszoną bazylię, doprowadź do wrzenia. 
  • Dodaj pokrojoną fasolkę i gotuj 10 minut. Następnie dodaj tortellini i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Zupę spróbuj i dopraw. Podawaj udekorowaną świeżymi liśćmi bazylii.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?

Zupa pomidorowa - 13 fantastycznych przepisów na pomidorówkę

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej