Fantastyczna pomidorówka z fasolką szparagową i pierożkami tortellini
2022-04-06
łatwy
30 min
4
Zupa pomidorowa cieszy się niesłabnącym powodzeniem. Jest wyrazista i bardzo smaczna. Podana z ryżem lub makaronem pomidorówka jest bardzo sycąca. Czasem jednak warto skusić się na małą odmianę. Wypróbujcie przepis na zupę pomidorową z fasolką szparagową i pierożkami tortellini. Więcej warzyw i trochę inny rodzaj makaronu. Razem po prostu fantastyczna pomidorówka, którą przygotujecie w mniej niż pół godziny!
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała posiekana cebula
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- 1 średnia posiekana marchewka (lub starta na tarce)
- 2 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów — (świeżych lub z puszki)
- 5 szklanek (1,25 l) wywaru z kurczaka (lub warzyw) (można użyć gorącej wody i kostki rosołowej lub rosołu instant)
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 3 szklanki zielonej fasolki — (świeżej lub mrożonej, rozmrożonej) pokrojonej na kawałki
- 250 g gotowych pierożków tortellini z nadzieniem serowym lub z ricotta i bazylia lub ricotta i suszone pomidory
- pieprz i sól do smaku
- świeże liście bazylii do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondlu z grubym dnem rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę oraz czosnek i smaż do zeszklenia.
- Dodaj marchewkę i smaż, aż straci na objętości i zacznie słodko pachnieć.
- Dodaj pokrojone pomidory i smaż jeszcze około 1 minuty.
- Wlej bulion, dodaj suszoną bazylię, doprowadź do wrzenia.
- Dodaj pokrojoną fasolkę i gotuj 10 minut. Następnie dodaj tortellini i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Zupę spróbuj i dopraw. Podawaj udekorowaną świeżymi liśćmi bazylii.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?