Esencjonalna zupa z pieczonych zielonych pomidorów. Dodaj ten jeden składnik, a smak cię zauroczy

 Zupa z pieczonych zielonych pomidorów. Dodaj ten jeden składnik, a smak cię zauroczy
Autor: Shutterstock Zielone pomidory idealnie nadają się do przygotowania tej aromatycznej zupy
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa z pieczonych zielonych pomidorów jest bardzo esencjonalna, bo warzywa podczas pieczenia ujawniają pełnię swojego smaku. Dodatek sporej ilości bazylii sprawia, że zupa jest bardzo aromatyczna. Ma też piękny zielony kolor.  Jeśli więc uda wam się kupić dojrzałe zielone pomidory - koniecznie wypróbujcie ten przepis.

SKŁADNIKI

  • 1 kg dojrzałych zielonych pomidorów, pokrojonych
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka soli
  • 1 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża cebula, grubo posiekana
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/4 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki
  • 3 szklanki bulionu z kurczaka lub warzyw
  • 3/4 szklanki świeżych liści bazylii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Wymieszaj pokrojone zielone pomidory z 2 łyżkami oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Rozłóż pomidory równą warstwą na wyłożonej papierem blasze do pieczenia i piecz przez 30 minut.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzej masło i pozostałe 2 łyżki oliwy, dodaj cebulę i czosnek. Smaż na średnim ogniu, aż cebula lekko się skarmelizuje, około 8 minut. Posyp pokruszonymi płatkami czerwonej papryki i mieszaj do połączenia, przez około 1 minutę.
  • Do garnka wrzuć upieczone pomidory, dolej wywar i zagotuj. Gdy zupa chwilę się pogotuje, wrzuć świeże liście bazylii, gotuj na wolnym ogniu przez około 8 minut.
  • Zmiksuj zupę w blenderze, aż będzie gładka, upewniając się, że liście bazylii są całkowicie wmiksowane w zupę. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z grzankami.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?

Zobacz nasze inne, popularne przepisy na zupy pomidorowe

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej