Esencjonalna i wyrazista zupa z pieczonego kalafiora: łatwy przepis dla każdego
2021-06-21
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Esencjonalna i wyrazista zupa z pieczonego kalafiora to prawdziwy przysmak. Jej intensywny kalafiorowy smak to zasługa pieczenia warzyw w piekarniku. Właściwie do zupy potrzeba tylko kalafiora, cebuli i czosnku oraz trochę przypraw i dobrej jakości bulionu warzywnego. Oto łatwy przepis na pyszną zupę krem z kalafiora.
Tajemnica idealnego smaku zupy kalafiorowej
- Kalafior jest niczym czyste puste płótno dla kucharza. Jego smak jest nieco wodnisty, dlatego najlepiej jest go skondensować przez pieczenie. Pieczenie pozwoli odparować nadmiar wody.
- Cebulę najlepiej użyć białą lub żółtą. Czerwona zabarwi zupę na nieciekawy kolor.
- Czosnek idealnie łączy się ze kalafiorem i podnosi jego smak.
- Kminek i kolendra to dwie pyszne przyprawy z ziemistymi, pikantnymi nutami.
- Rosół warzywny pozwoli nam rozcieńczyć zupę i nadać jej ostatni sznyt.
- Sól i pieprz dla idealnego doprawienia.
- Oto i cała tajemnica.
SKŁADNIKI
- Na zupę:
- 1 duży kalafior
- 1 biała lub żółta cebula
- 3-5 ząbki czosnku, nieobranych
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
- sól i pieprz , do smaku
- 4 szklanki bulionu warzyw lub więcej dla odpowiedniej dla Ciebie konsystencji
- Na dekorację:
- upieczone, ładnie zrumienione różyczki kalafiorowe
- prażone orzechy laskowe
- różowy pieprz
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 220°C.
- Za pomocą dużego noża przetnij kalafiora na pół, a następnie na ćwiartki. Usuń różyczki z ćwiartek, krojąc łodygę po przekątnej. Potnij duże różyczki na małe kawałki.
- Kalafiora ułóż na blasze do pieczenia wyłożone pergaminem. Skrop oliwą, dodaj kminek, kolendrę, sól i pieprz.
- Dłońmi wymieszaj wszystko na blasze do pieczenia.
- Cebuli nie obieraj, przekrój na pół, przeciętą stronę posmaruj oliwa i ułóż przecięciem do dołu na blasze do pieczenia.
- Za pomocą noża odetnij z jednej strony końcówkę ząbków czosnku. To ułatwia wyciskanie miąższu po upieczeniu. Połóż je na kawałku folii aluminiowej, skrop trochę oliwą i zawiń w folię.
- Umieść blachę do pieczenia w piekarniku i piecz przez 30–35 minut lub do momentu, aż brzegi różyczek kalafiora ładnie się zrumienią.
- Zachowaj kilka najładniejszych różyczek do dekoracji.
- Upieczonego kalafiora przenieś do misy blendera, dodaj cebulę bez łusek i ząbki czosnku.
- Wlej gorący bulion warzywny do blendera. Miksuj na wysokich obrotach przez jedną minutę. Jeśli chcesz uzyskać lżejszą konsystencję, po prostu dodaj więcej bulionu lub wody.
- Rozlej do misek, udekoruj pieczonymi różyczkami, prażonymi i pokruszonymi orzechami laskowymi, różowym pieprzem i posiekaną natką pietruszki.