Doskonała zupa z maślaków: przepis na zupę ze świeżych grzybów
2022-09-01
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Zupa z maślaków jest po prostu pyszna. Maślaki, leśne grzyby, są pełne smaku. Ich jedyna wada, to skórka wydzielająca śluz, którą trzeba usunąć przed gotowaniem. W inny przypadku zupa będzie pełna twardych i nieapetycznych skórek.
SKŁADNIKI
- 1,5 l rosołu warzywnego lub drobiowego
- 500 g grzybów maślaków
- 100 g cebuli
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 250 g ziemniaków
- 6-8 dag drobnego makaronu
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyścić, usunąć skórkę z kapelusza, opłukać, pokrajać w paseczki.
- Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, podsmażyć, dodać do niej grzyby i dusić do miękkości pod przykryciem, a na koniec oprószyć mąką.
- Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, wsypać do wywaru i gotować.
- Gdy ziemniaki będą prawię miękkie, dodać do nich przygotowane grzyby oraz makaron. Gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu makaronu.
- Przed podaniem doprawić do smaku.
Czy warto jeść grzyby?
Kup online
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.