Domowa pomidorowa z mini klopsikami: obfita i pyszna zupa

Domowa pomidorowa z miniklopsikami: obfita i pyszna zupa
Autor: Shutterstock Obfita i pyszna zupa pomidorowa z wieprzowymi klopsikami
łatwy
30 min
4

Domowy rosół, przecier z pomidorów, makaron i kilka małych klopsików wieprzowych to sycący obiad lub obfita kolacja, którą każdy pokocha.

SKŁADNIKI

  • Na zupę w kolejności dodawania:
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
  • 1 marchewka (opcjonalnie)
  • 1 mała pietruszka (opcjonalnie)
  • 1 łodyga selera naciowego (opcjonalnie)
  • 1,5 domowego rosołu z kurczaka lub bulionu warzywnego
  • 0,5 l wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mieszanki włoskich ziół suszonych
  • 300-400 g przecieru pomidorowego
  • 200 g makaronu np. krajanki
  • Na miniklopsiki:
  • 400-500 g mielonej wieprzowiny lub mięsa drobiowego
  • 1 jajko, rozkłócone, czyli wymieszane białko z żółtkiem
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • 2 łyżki świeżej bazylii drobno posiekanej lub 2 łyżeczki suszonej
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka włoskich ziół

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki na klopsiki i uformuj z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. To są nasze „mini” klopsiki.
  • Podgrzej oliwę w dużym garnku na średnim ogniu. Podsmaż klopsiki, aż się zrumienią ze wszystkich stron, około 8 minut. Odłóż klopsiki na bok.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Cebulę dodaj na rozgrzany tłuszcz i smaż około 4 minut. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę.
  • Dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler. Smaż 2-3 minuty.
  • Wlej bulion, wodę, przecier pomidorowy. Dodaj sól, włoskie zioła i usmażone klopsiki, zagotuj.
  • Dodaj makaron, zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu przez tyle minut, ile wskazuje producent na opakowaniu lub do chwili, gdy makaron będzie miękki.
  • Rozlej do talerzy i niezwłocznie podaj. Smacznego!
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.

Zobacz także: 6 błędów najczęściej popełnianych podczas gotowania zupy POMIDOROWEJ

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej