Do warzywnej zupy dodaj pierożki tortellini. Prosty sposób na sycące danie 2 w 1

Do warzywnej zupy dodaj pierożki tortellini. Prosty sposób na sycące danie 2 w 1
Autor: Shutterstock Wegetariańska zupa warzywna z pierożkami tortellini wystarczy na lunch lub lekki obiad
łatwy
25 min
4

Dieta wegetariańska

Warzywna zupa z pierożkami tortellini to prawdziwy skarb. Łatwo ją przygotować, składniki są powszechnie dostępne a smak tej zupy powala. Mimo, że bez mięsa, jest też bardzo sycąca i zdrowa.

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 2 średnie marchewki, pokrojone w plastry
  • 2 średnie cukinie, posiekane
  • 4 średnie ząbki czosnku, posiekane
  •  1 łyżka pasty pomidorowej
  • 1 ½ łyżeczki przyprawy włoskiej
  • 1/4 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki
  • 2 l wywaru warzywnego
  • opakowanie pierożków tortellini z serem (ok. 0,5 kg)
  • 1 mały pęczek jarmużu posiekanego po usunięciu grubych łodyg
  • mleko lub śmietanka, nabiałowe lub niemleczne
  • garść posiekanych świeżych ziół, takich jak pietruszka lub koperek
  • sos rybny Dash, opcjonalnie
  • parmezan do podania, opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej olej w garnku z grubym dnem, na średnim ogniu. Wrzuć cebulę i marchew, a następnie smaż, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zaczną mięknąć, około 5 minut.
  • Dodaj cukinię, czosnek, koncentrat pomidorowy, przyprawy włoskie i pokruszone płatki czerwonej papryki i smaż przez minutę.
  • Wlej wywar, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz płomień. Gotuj zupę na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie, 10 do 15 minut.
  • Dodaj tortellini i jarmuż, gotuj przez kolejne 5 do 10 minut. Zmniejsz ogień i dodaj mleko/śmietanę (możesz pominąć, jeśli wolisz niezabielane zupy).
  • Skosztuj zupy, a następnie w razie potrzeby dopraw solą. Aby uzyskać bogatszy smak, dodaj kilka kropel sosu rybnego (opcjonalnie). Podawaj z posiekanymi świeżymi ziołami, posypaną startym parmezanem (opcjonalnie).
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?

Zobacz nasze inne przepisy na zupy

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej