Do warzywnej zupy dodaj pierożki tortellini. Prosty sposób na sycące danie 2 w 1
2022-09-08
łatwy
25 min
4
Dieta wegetariańska
Warzywna zupa z pierożkami tortellini to prawdziwy skarb. Łatwo ją przygotować, składniki są powszechnie dostępne a smak tej zupy powala. Mimo, że bez mięsa, jest też bardzo sycąca i zdrowa.
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula, posiekana
- 2 średnie marchewki, pokrojone w plastry
- 2 średnie cukinie, posiekane
- 4 średnie ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- 1 ½ łyżeczki przyprawy włoskiej
- 1/4 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki
- 2 l wywaru warzywnego
- opakowanie pierożków tortellini z serem (ok. 0,5 kg)
- 1 mały pęczek jarmużu posiekanego po usunięciu grubych łodyg
- mleko lub śmietanka, nabiałowe lub niemleczne
- garść posiekanych świeżych ziół, takich jak pietruszka lub koperek
- sos rybny Dash, opcjonalnie
- parmezan do podania, opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej olej w garnku z grubym dnem, na średnim ogniu. Wrzuć cebulę i marchew, a następnie smaż, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zaczną mięknąć, około 5 minut.
- Dodaj cukinię, czosnek, koncentrat pomidorowy, przyprawy włoskie i pokruszone płatki czerwonej papryki i smaż przez minutę.
- Wlej wywar, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz płomień. Gotuj zupę na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie, 10 do 15 minut.
- Dodaj tortellini i jarmuż, gotuj przez kolejne 5 do 10 minut. Zmniejsz ogień i dodaj mleko/śmietanę (możesz pominąć, jeśli wolisz niezabielane zupy).
- Skosztuj zupy, a następnie w razie potrzeby dopraw solą. Aby uzyskać bogatszy smak, dodaj kilka kropel sosu rybnego (opcjonalnie). Podawaj z posiekanymi świeżymi ziołami, posypaną startym parmezanem (opcjonalnie).
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?
Zobacz nasze inne przepisy na zupy