Dietetyczny krem z białych warzyw: przepis na pyszną i sycącą zupę dla każdego

Dietetyczny krem z białych warzyw: przepis na pyszną i sycącą zupę dla każdego
Autor: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska Krem z białych warzyw korzeniowych z odrobiną szczypiorku
łatwy
30 min
4

Dietetyczny krem z białych warzyw korzeniowych jest pyszna i sycąca. Oto przepis na unowocześniony krem z selera, pietruszki i ziemniaków. Aksamitny, aromatyczny i absolutnie zniewalający.

Składniki

3 ziemniaki

1/2 bulwy selera

1 dorodna pietruszka

1 cebula

1 por (jeśli dorodny, to wystarczy 20 cm długości)

1-2 cebule dymki razem ze szczypiorem

4 ząbki czosnku

1 łyżka oleju i 1 łyżka masła lub po prostu 2 łyżki oleju

1,2 l bulionu warzywnego

200 ml tłustego mleka lub mleka migdałowego

sól i pieprz

posiekany koperek i natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

W garnku rozgrzać olej i masło, dodać pokrojonego selera, pietruszkę i cebulę. Smażyć 2 minuty. Zobacz poniżej galerię zdjęć krok po kroku, jak zrobić zupę krem z białych warzyw korzeniowych. 

Dodać pokrojonego pora i czosnek, smażyć 2 minuty.

Dodać cebulę dymkę i smażyć do zeszklenia cebuli.

Zamieszać, dodać pokrojone ziemniaki i smażyć jeszcze 2 minuty.

Wlać bulion warzywny i mleko.

Doprowadzić do wrzenia. Gotować 12 minut.

Zmiksować na gładki krem. Dodać posiekany koperek i natkę pietruszki.

Wymieszać, przyprawić do smaku i rozlać do talerzy. Na zdrowie!

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: Kuchnia kresowa z Podlasia (wyd. Benkowski, 2006), Polska Księga ...

więcej