Dietetyczny krem z białych warzyw: przepis na pyszną i sycącą zupę dla każdego
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Dietetyczny krem z białych warzyw korzeniowych jest pyszna i sycąca. Oto przepis na unowocześniony krem z selera, pietruszki i ziemniaków. Aksamitny, aromatyczny i absolutnie zniewalający.
SKŁADNIKI
- 3 ziemniaki
- 1/2 bulwy selera
- 1 dorodna pietruszka
- 1 cebula
- 1 por (jeśli dorodny, to wystarczy 20 cm długości)
- 1-2 cebule dymki razem ze szczypiorem
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju i 1 łyżka masła lub po prostu 2 łyżki oleju
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 200 ml tłustego mleka lub mleka migdałowego
- sól i pieprz
- posiekany koperek i natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozgrzać olej i masło, dodać pokrojonego selera, pietruszkę i cebulę. Smażyć 2 minuty. Zobacz poniżej galerię zdjęć krok po kroku, jak zrobić zupę krem z białych warzyw korzeniowych.
- Dodać pokrojonego pora i czosnek, smażyć 2 minuty.
- Dodać cebulę dymkę i smażyć do zeszklenia cebuli.
- Zamieszać, dodać pokrojone ziemniaki i smażyć jeszcze 2 minuty.
- Wlać bulion warzywny i mleko.
- Doprowadzić do wrzenia. Gotować 12 minut.
- Zmiksować na gładki krem. Dodać posiekany koperek i natkę pietruszki.
- Wymieszać, przyprawić do smaku i rozlać do talerzy. Na zdrowie!