Dietetyczny krem z białych warzyw: przepis na pyszną i sycącą zupę dla każdego

Dietetyczny krem z białych warzyw: przepis na pyszną i sycącą zupę dla każdego
Autor: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska Krem z białych warzyw korzeniowych z odrobiną szczypiorku
łatwy
30 min
4

Dietetyczny krem z białych warzyw korzeniowych jest pyszna i sycąca. Oto przepis na unowocześniony krem z selera, pietruszki i ziemniaków. Aksamitny, aromatyczny i absolutnie zniewalający.

SKŁADNIKI

  • 3 ziemniaki
  • 1/2 bulwy selera
  • 1 dorodna pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 por (jeśli dorodny, to wystarczy 20 cm długości)
  • 1-2 cebule dymki razem ze szczypiorem
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju i 1 łyżka masła lub po prostu 2 łyżki oleju
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 200 ml tłustego mleka lub mleka migdałowego
  • sól i pieprz
  • posiekany koperek i natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozgrzać olej i masło, dodać pokrojonego selera, pietruszkę i cebulę. Smażyć 2 minuty. Zobacz poniżej galerię zdjęć krok po kroku, jak zrobić zupę krem z białych warzyw korzeniowych. 
  • Dodać pokrojonego pora i czosnek, smażyć 2 minuty.
  • Dodać cebulę dymkę i smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Zamieszać, dodać pokrojone ziemniaki i smażyć jeszcze 2 minuty.
  • Wlać bulion warzywny i mleko.
  • Doprowadzić do wrzenia. Gotować 12 minut.
  • Zmiksować na gładki krem. Dodać posiekany koperek i natkę pietruszki.
  • Wymieszać, przyprawić do smaku i rozlać do talerzy. Na zdrowie!
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej