Czosnkowa zupa z ciecierzycy - pokochasz ją za smak i prostotę wykonania

Czosnkowa zupa z ciecierzycy - pokochasz ją za smak i prostotę wykonania
Autor: Shutterstock Ta przepyszna zupa jest zdrowa i łatwa do przygotowania
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Czosnkowa zupa z ciecierzycy to bardzo proste danie, pełne roślinnego białka, błonnika, likopenu i potrzebnych dla zdrowia mikroelementów. Weganie mogą zastąpić masło oliwą - zupa jest bezmięsna, a jednocześnie sycąca i bardzo aromatyczna.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek puszka pomidorów w kawałkach, bez skórki
  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki/kolendra do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na rozgrzaną oliwię wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć przez kilka sekund, uważając by nie przypalić czosnku.
  • Dodać ciecierzycę (tę z puszki warto przepłukać wrzątkiem na sicie).
  • Pomidory z puszki dodać na patelnię z rozgrzaną łyżką masła - przesmażyć z łyżeczką cukru i ewentualnie zblendować. Dodać je do ciecierzycy z cebulą i czosnkiem, całość zalać bulionem.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu, z uchyloną pokrywką, przez 20 minut.
  • Przed podaniem posypać natką pietruszki lub kolendrą
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej