Czosnkowa zupa z ciecierzycy - pokochasz ją za smak i prostotę wykonania
2022-04-27
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Czosnkowa zupa z ciecierzycy to bardzo proste danie, pełne roślinnego białka, błonnika, likopenu i potrzebnych dla zdrowia mikroelementów. Weganie mogą zastąpić masło oliwą - zupa jest bezmięsna, a jednocześnie sycąca i bardzo aromatyczna.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- łyżka oliwy z oliwek puszka pomidorów w kawałkach, bez skórki
- 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
- natka pietruszki/kolendra do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na rozgrzaną oliwię wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć przez kilka sekund, uważając by nie przypalić czosnku.
- Dodać ciecierzycę (tę z puszki warto przepłukać wrzątkiem na sicie).
- Pomidory z puszki dodać na patelnię z rozgrzaną łyżką masła - przesmażyć z łyżeczką cukru i ewentualnie zblendować. Dodać je do ciecierzycy z cebulą i czosnkiem, całość zalać bulionem.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu, z uchyloną pokrywką, przez 20 minut.
- Przed podaniem posypać natką pietruszki lub kolendrą
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?