Czerwona zupa curry z marchewką i makaronem. Przepis na rozgrzewający zimowy obiad

zupa curry
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Ta zupa potrafi czynić cuda. Ma piękny kolor, cudowny aromat i w sam raz ostry smak. Dodatek makaronu ramen sprawia, że jest pożywna. Wyczuwalne są również kawałki warzyw. Orzeźwienia dodają listki kolendry. Świetnie smakuje w mroźne dni. Zupa curry przyrządzona według tego przepisu to prawdziwy hit w zimowym menu.

Dlaczego warto zrobić zupę curry?

  • Przepis na zupę curry jest łatwy i szybki.
  • Czerwona zupa jest pyszna, sycąca i rozgrzewająca.
  • Ugotowanie zajmuje tylko 30 minut.
  • Składniki są w sklepach przez cały rok.
  • Do zupy można dodać małe klopsiki lub kawałki pieczonej piersi kurczaka. W takiej wersji danie będzie jeszcze bardziej sycące.
  • Przed dodaniem makaronu zupę można zmiksować na krem.
  • Świetnie smakuje posypana kiełkami lub orzeszkami ziemnymi.
  • Zupę można ugotować dzień wcześniej i zabrać ze sobą na wynos.

Jak zrobić zupę curry z marchewką i makaronem?

Ugotowanie tej potrawy jest proste i szybkie. Najpierw należy ugotować makaron. W drugim garnku podsmażyć czosnek, doprawić i dodać mleko kokosowe, wywar oraz warzywa. Na koniec dodaje się makaron, miesza i chwilę podgrzewa. Zupa jest gotowa.

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1 opakowanie makaronu ramen
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 1/4 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1,5 łyżeczki curry w proszku
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • świeża kolendra

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  • Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki. Cukinię pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać.
  • W garnku rozgrzać olej sezamowy i smażyć na nim posiekany czosnek, często mieszając.
  • Dodać połowę mleka kokosowego, pastę curry i doprawić curry, kurkumą, solą i pieprzem. Gotować około 5 minut.
  • Wlać wywar i dodać marchewkę, cukinię i kapustę. Wlać pozostałe mleko kokosowe i sos sojowy. Wymieszać i gotować na średnim ogniu bez przykrycia, aż warzywa będą miękkie.
  • Do garnka z zupą przełożyć makaron i wymieszać. Podgrzewać kilka minut.
  • Przed podaniem udekorować świeżą kolendrą. 
Kuchnia tajska - czerwone curry z kurczakiem
Anna Szulc-Górska
więcej