Czerwona zupa curry z marchewką i makaronem. Przepis na rozgrzewający zimowy obiad
2022-11-24
łatwy
30 min
4
Ta zupa potrafi czynić cuda. Ma piękny kolor, cudowny aromat i w sam raz ostry smak. Dodatek makaronu ramen sprawia, że jest pożywna. Wyczuwalne są również kawałki warzyw. Orzeźwienia dodają listki kolendry. Świetnie smakuje w mroźne dni. Zupa curry przyrządzona według tego przepisu to prawdziwy hit w zimowym menu.
Dlaczego warto zrobić zupę curry?
- Przepis na zupę curry jest łatwy i szybki.
- Czerwona zupa jest pyszna, sycąca i rozgrzewająca.
- Ugotowanie zajmuje tylko 30 minut.
- Składniki są w sklepach przez cały rok.
- Do zupy można dodać małe klopsiki lub kawałki pieczonej piersi kurczaka. W takiej wersji danie będzie jeszcze bardziej sycące.
- Przed dodaniem makaronu zupę można zmiksować na krem.
- Świetnie smakuje posypana kiełkami lub orzeszkami ziemnymi.
- Zupę można ugotować dzień wcześniej i zabrać ze sobą na wynos.
Jak zrobić zupę curry z marchewką i makaronem?
Ugotowanie tej potrawy jest proste i szybkie. Najpierw należy ugotować makaron. W drugim garnku podsmażyć czosnek, doprawić i dodać mleko kokosowe, wywar oraz warzywa. Na koniec dodaje się makaron, miesza i chwilę podgrzewa. Zupa jest gotowa.
SKŁADNIKI
- 4 szklanki wywaru warzywnego lub drobiowego
- 1 opakowanie makaronu ramen
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 1/4 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1,5 łyżeczki curry w proszku
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
- świeża kolendra
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki. Cukinię pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać.
- W garnku rozgrzać olej sezamowy i smażyć na nim posiekany czosnek, często mieszając.
- Dodać połowę mleka kokosowego, pastę curry i doprawić curry, kurkumą, solą i pieprzem. Gotować około 5 minut.
- Wlać wywar i dodać marchewkę, cukinię i kapustę. Wlać pozostałe mleko kokosowe i sos sojowy. Wymieszać i gotować na średnim ogniu bez przykrycia, aż warzywa będą miękkie.
- Do garnka z zupą przełożyć makaron i wymieszać. Podgrzewać kilka minut.
- Przed podaniem udekorować świeżą kolendrą.
Kuchnia tajska - czerwone curry z kurczakiem