Cioppino, czyli włoska zupa rybna - sprawdzony przepis

cioppino-czyli-wloska-zupa-rybna-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Przepis na włoską zupę rybną.
łatwy
40 min
4

Cioppino to włoska zupa rybne, którą można zjeść na wybrzeżu Morzą Śródziemnego. Podajemy przepis na gęstą, esencjonalną zupę włoskich rybaków.

SKŁADNIKI

  • 1 duża cebula
  • 4 kawałki sera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 papryka czerwona
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku
  • 150 ml białego, wytrawnego wina
  • 1,5 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 250 g krewetek
  • 250 g mieszanki owoców morza
  • 4 kawałki dorsza atlantyckiego
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 100 g grzanek crostini
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • ostra papryka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Krewetki oraz owoce morza rozmrażamy przed gotowaniem.
  • W garnku rozgrzewamy połowę oliwy z oliwek, dodajemy posiekaną cebulę, seler, czosnek oraz czerwoną paprykę i smażymy przez 5 minut.
  • Następnie wlewamy wino i czekamy aż odparuje połowa.
  • Dodajemy pomidory i wlewamy bulion warzywny.
  • Całość gotujemy na małym ogniu przez 30 minut.
  • Dodajemy tymianek, krewetki i owoce morza.
  • Doprawiamy solą, ostrą papryką oraz natką pietruszki.
  • Dorsza doprawiamy solą i smażymy z obu stron na złoto.
  • Na górę kładziemy dorsza.
  • Posypujemy natką i grzankami.
  • Podajemy z kawałkiem cytryny do wyciśnięcia.