Chuda jewa - aromatyczna polewka na maślance prosto z Cieszyna

Chuda jewa
Autor: Shutterstock Chuda jewa to tradycyjna zupa na maślance przygotowywana na Śląsku Cieszyńskim.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Chuda jewa to tradycyjna zupa regionalna ze Śląska. Przygotowuje się ją w mgnieniu oka, jest tania i smaczna. Przyjemnie pachnie czosnkiem i kminkiem, ma kremową konsystencję i lekko kwaskowy smak. Chudą jewę podaje się z gotowanymi ziemniakami lub pokrojonym w kosteczkę chlebem, można też ją okrasić skwarkami z boczku, ale wtedy już taka chuda nie jest ;).

Galeria: Bombolki, fuczki, ruchańce - regionalne potrawy o oryginalnych nazwach

SKŁADNIKI

  • 1 litr zsiadłego mleka, maślanki lub kefiru
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 100 g bryndzy
  • (opcjonalnie) 100 g boczku
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek i cebulę obrać i posiekać, zalać w garnku wodą i zagotować.
  • Dodać roztarty moździerzu kminek, pokruszoną bryndzę i maślankę.
  • Zupę zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Boczek pokroić w kosteczkę i zasmażyć na skwarki.
  • Zupę podawać z ziemniakami z wody lub z białym pieczywem, okaraszoną skwarkami.
Czosnek - dlaczego warto go jeść?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej