Chuda jewa - aromatyczna polewka na maślance prosto z Cieszyna
2022-02-10
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Chuda jewa to tradycyjna zupa regionalna ze Śląska. Przygotowuje się ją w mgnieniu oka, jest tania i smaczna. Przyjemnie pachnie czosnkiem i kminkiem, ma kremową konsystencję i lekko kwaskowy smak. Chudą jewę podaje się z gotowanymi ziemniakami lub pokrojonym w kosteczkę chlebem, można też ją okrasić skwarkami z boczku, ale wtedy już taka chuda nie jest ;).
Galeria: Bombolki, fuczki, ruchańce - regionalne potrawy o oryginalnych nazwach
SKŁADNIKI
- 1 litr zsiadłego mleka, maślanki lub kefiru
- 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka kminku
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 100 g bryndzy
- (opcjonalnie) 100 g boczku
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek i cebulę obrać i posiekać, zalać w garnku wodą i zagotować.
- Dodać roztarty moździerzu kminek, pokruszoną bryndzę i maślankę.
- Zupę zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Boczek pokroić w kosteczkę i zasmażyć na skwarki.
- Zupę podawać z ziemniakami z wody lub z białym pieczywem, okaraszoną skwarkami.
Czosnek - dlaczego warto go jeść?