Chłodnik pomidorowy z czosnkiem: sprawdzony przepis

2021-03-29
chlodnik_przepis_jak_przyrzadzic_chlodnik.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Chłodnik pomidorowy warto oprószyć ulubionymi świeżymi ziołami
łatwy
15 min
4

Chłodna zupa pomidorowa przyniesie ulgę podczas letnich upałów. Pożywna i orzeźwiająca, jest też bogata w cenne witaminy - zwłaszcza jeśli wzbogacimy ją czosnkiem. Podajemy sprawdzony przepis na chłodnik pomidorowy z czosnkiem.

SKŁADNIKI

  • 1 litr soku pomidorowego
  • 1 szklanka zsiadłego mleka
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz, cukier - do smaku
  • 2-3 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sok pomidorowy połączyć ze zsiadłym mlekiem. Dodać śmietanę, ubijać trzepaczką lub miksować, aż składniki się połączą.
  • Szczypiorek dodać do zupy, delikatnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  • Czosnek obrać i posiekać lub przecisnąć przez praskę. Włożyć do zupy tuż przed podaniem.
  • Zupę chłodzić w lodówce co najmniej przez dwie godziny. Proponujemy podawać z groszkiem ptysiowym lub paluszkami włoskimi typu crostini. Jeżeli mamy świeże zioła, np. bazylię, możemy je posiekać i dodać do chłodnika pomidorowego przed podaniem.