Chłodnik pomidorowy z czosnkiem: sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Chłodna zupa pomidorowa przyniesie ulgę podczas letnich upałów. Pożywna i orzeźwiająca, jest też bogata w cenne witaminy - zwłaszcza jeśli wzbogacimy ją czosnkiem. Podajemy sprawdzony przepis na chłodnik pomidorowy z czosnkiem.
SKŁADNIKI
- 1 litr soku pomidorowego
- 1 szklanka zsiadłego mleka
- 1 szklanka śmietany
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz, cukier - do smaku
- 2-3 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sok pomidorowy połączyć ze zsiadłym mlekiem. Dodać śmietanę, ubijać trzepaczką lub miksować, aż składniki się połączą.
- Szczypiorek dodać do zupy, delikatnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Czosnek obrać i posiekać lub przecisnąć przez praskę. Włożyć do zupy tuż przed podaniem.
- Zupę chłodzić w lodówce co najmniej przez dwie godziny. Proponujemy podawać z groszkiem ptysiowym lub paluszkami włoskimi typu crostini. Jeżeli mamy świeże zioła, np. bazylię, możemy je posiekać i dodać do chłodnika pomidorowego przed podaniem.