Cebulowa z kapustą i cytryną - rewelacyjna zupa z wkładką mięsną
2022-01-26
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Cebulowa z kapustą i cytryną to niezwykle smaczna wercja dobrze znanej nam zupy. Jest gęsta i pożywna. Najlepiej przygotować ją na rosole drobiowym. Można regulować ilość soku z cytryny, aby smak dopasować do własnego gustu. Wypróbuj przepis na rozgrzewającą zupę z popularnych i tanich składników!
SKŁADNIKI
- 1,2 l rosołu z kurczaka
- 1 ugotowana nóżka kurczaka z rosołu
- 400 g cebuli, pokrojona w półkola
- 1 marchew, starta na tarce
- 300 g kapusty białej, poszatkowanej
- 4 łyżki masła klarowanego
- 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę lub słupki
- dodatkowo 1 łyżka masła i 1 łyżka mąki
- sól i pieprz do smaku
- 1 listek laurowy
- 1/4 łyżeczki estragonu (opcjonalnie)
- sól i pieprz
- 1-2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso z nóżki kurczaka oddzielić od kości. Odłożyć. Rosół zagotować.
- Na patelni podgrzać 2 łyżki masła klarowanego. Dodać cebulę i marchew. Smażyć do chwili, gdy cebula zacznie się rumienić. Cebulę z marchewką dodać do zupy.
- Na patelni rozgrzać pozostałe masło klarowane. Dodać poszatkowaną kapustę i smażyć, aż kapusta zmięknie. Smażyć, często mieszając, aby kapust się nie przypaliła. Kapustę również dodać do zupy.
- Do zupy dodać także pokrojone ziemniaki, listek laurowy i estragon. Gotować około 15 minut.
- Na koniec dodać mięso z nóżki kurczaka, podgrzać.
- Z masła i maki zrobić rumianą zasmażkę. Dodać do zupy i zagotować.
- Zupę doprawić sokiem z cytryny. Smacznego!
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne