Cebulowa z kapustą i cytryną - rewelacyjna zupa z wkładką mięsną

Cebulowa z kapustą i cytryną - rewelacyjna zupa z wkładką mięsna
Autor: Shutterstock.com Cebulowa z kapustą i cytryną - rewelacyjna zupa z wkładką mięsna
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Cebulowa z kapustą i cytryną to niezwykle smaczna wercja dobrze znanej nam zupy. Jest gęsta i pożywna. Najlepiej przygotować ją na rosole drobiowym. Można regulować ilość soku z cytryny, aby smak dopasować do własnego gustu. Wypróbuj przepis na rozgrzewającą zupę z popularnych i tanich składników! 

SKŁADNIKI

  • 1,2 l rosołu z kurczaka
  • 1 ugotowana nóżka kurczaka z rosołu
  • 400 g cebuli, pokrojona w półkola
  • 1 marchew, starta na tarce
  • 300 g kapusty białej, poszatkowanej
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę lub słupki
  • dodatkowo 1 łyżka masła i 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 listek laurowy
  • 1/4 łyżeczki estragonu (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso z nóżki kurczaka oddzielić od kości. Odłożyć. Rosół zagotować. 
  • Na patelni podgrzać 2 łyżki masła klarowanego. Dodać cebulę i marchew. Smażyć do chwili, gdy cebula zacznie się rumienić. Cebulę z marchewką dodać do zupy. 
  • Na patelni rozgrzać pozostałe masło klarowane. Dodać poszatkowaną kapustę i smażyć, aż kapusta zmięknie. Smażyć, często mieszając, aby kapust się nie przypaliła. Kapustę również dodać do zupy. 
  • Do zupy dodać także pokrojone ziemniaki, listek laurowy i estragon. Gotować około 15 minut. 
  • Na koniec dodać mięso z nóżki kurczaka, podgrzać.
  • Z masła i maki zrobić rumianą zasmażkę. Dodać do zupy i zagotować. 
  • Zupę doprawić sokiem z cytryny. Smacznego! 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Rozgrzewające zupy - 10 przepisów na zupy idealne na chłody

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej