Buraczana zupa z czerwoną fasolą. Bez mięsa, tylko warzywa - przepyszna!
2022-01-16
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa z buraków i czerwonej fasoli jest pożywna i niezwykle smaczna. Zjecie ją z apetytem, bo jest pikantna i aromatyczna. Idealna na chłodniejsze dni.
SKŁADNIKI
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 burak
- 1 ziemniak
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obierz buraki i zetrzyj je na tarce. Ziemniaka również zetrzyj na tarce. Cebulę pokrój w kostkę.
- W rondlu z grubym dnem rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i wszystkie mielone przyprawy. Smaż do zeszklenia cebuli.
- Wlej bulion warzywny i doprowadź do wrzenia. Gdy się zupa się zagotuje, dodaj starte buraki. Gotuj przez 20 minut.
- Gdy wiórki buraków już się ugotują, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, starte ziemniaki oraz osączoną z zalewy fasolę. Gotuj jeszcze 5-7 minut.
- Rozlej do misek i podaj ze świeżym pieczywem.
Beszamel - Buraki