Buraczana zupa z czerwoną fasolą. Bez mięsa, tylko warzywa - przepyszna!

Zupa z buraków i czerwonej fasoli
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa z buraków i czerwonej fasoli jest pożywna i niezwykle smaczna. Zjecie ją z apetytem, bo jest pikantna i aromatyczna. Idealna na chłodniejsze dni. 

SKŁADNIKI

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 burak
  • 1 ziemniak
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obierz buraki i zetrzyj je na tarce. Ziemniaka również zetrzyj na tarce. Cebulę pokrój w kostkę.
  • W rondlu z grubym dnem rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i wszystkie mielone przyprawy. Smaż do zeszklenia cebuli.
  • Wlej bulion warzywny i doprowadź do wrzenia. Gdy się zupa się zagotuje, dodaj starte buraki. Gotuj przez 20 minut. 
  • Gdy wiórki buraków już się ugotują, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, starte ziemniaki oraz osączoną z zalewy fasolę. Gotuj jeszcze 5-7 minut.
  • Rozlej do misek i podaj ze świeżym pieczywem. 
Beszamel - Buraki

Zupy z dyni: 11 przepisów na różne zupy dyniowe

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej