Botwinkowa z jajkiem. Prosty przepis na zupę z młodych buraczków
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Pyszna wiosenna zupa z botwinki, czyli młodych liści i buraków ćwikłowych, to mnóstwo smaku i aromatu. Zupa jest nie tylko smakowita, ale i sycąca. Jej przyrządzenie jest proste, składniki zaś niedrogie. Zobaczcie, jak ugotować pyszną i pełną zdrowia botwinkową z jajkiem.
Przepis na botwinkę z jajkiem
- Przepis na zupę z młodych buraczków jest bardzo prosty. Wystarczy pokroić warzywa i ugotować je w bulionie warzywnym.
- Czas przygotowania jest krótki. Zupę robi się w pół godziny. Jajka można ugotować wcześniej lub wykorzystać te, które zostały z innych dań.
- Na liście składników znajdują się młode warzywa, które właśnie zaczęły pojawiać się w sklepach i na bazarkach.
- Zupę gotuje się na bulionie drobiowym, ale wegetarianie mogą zrobić ją na wywarze warzywnym.
Jak wzbogacić zupę botwinkową z jajkiem?
Do zupy z młodych buraków ćwikłowych można dodać różne składniki, które podkręcą jej smak. Ciekawym dodatkiem jest ser feta, który należy pokruszyć i posypać nim miseczki z zupą. Do botwinki można dodać chrupiącą kalarepkę. Botwinkową można zabielić, dodając śmietanę, jogurt grecki lub mleko. W tym przepisie zupę podaje się z ugotowanymi na twardo jajkami. Można też zaserwować do niej jajka w koszulkach lub sadzone.
SKŁADNIKI
- 2 litr bulionu drobiowego
- 2 pęczki botwinki
- 3 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pęczek szczawiu
- 1 pęczek koperku
- 4 jajka ugotowane na twardo
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować na średnim ogniu.
- Botwinkę i szczaw posiekać. Włożyć do gotujących się warzyw. Gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie około 20 minut. Po koniec połowę posiekanego koperku. Doprawić solą i pieprzem.
- Zupę podawać z połówkami jajek na twardo i posypaną koperkiem.