Botwina - zupa na wiosenny detoks - łatwy przepis
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Botwina ugotowana na młodych buraczkach razem z nacią to najlepsza wiosenna zupa. Jest ucieleśnieniem polskiego smaku. Kwaśna i słodka zarazem. Obowiązkowo zabielana śmietaną. Pachnąca koprem! Jej walory wychwalał już Mikołaj Rej. Koniecznie wypróbuj wersji podstawowej, a potem spróbuj podać botwinę po staropolsku z szyjkami rakowymi (gotowanymi odwłokami raka) lub w ich zastępstwie z gotowanymi krewetkami. Po prostu pychota!
Dlaczego zakwas buraczany?
Do wszystkich zup z burakami dodaję zakwas buraczany. Można oczywiście zakwasić zupę sokiem z cytryny lub octem spirytusowym. Naturalny zakwas buraczany to przede wszystkim bogactwo żywej flory bakteryjnej - bakterii kwasu mlekowego. Nasza własna flora jelitowa ze względu na stres i nieprawidłowe odżywianie często jest w słabej kondycji. Dlatego należy regularnie ją uzupełniać. Dotyczy to szczególnie osób otyłych, do których sama się zaliczam, oraz alergików, też mnie to dotyczy. Jeśli macie problemy z ciągłymi infekcjami układu moczowo-płciowego, również powinniście w swoje diecie uwzględnić naturalne źródła bakterii probiotycznych.
SKŁADNIKI
- 1,5 l wywaru warzywnego
- 2 pęczki botwiny, czyli młodych buraczków razem z nacią
- 4 średnie ziemniaki
- 1 szklanka zakwasu buraczanego (Dlaczego? Czytaj niżej) lub 2 łyżki octu
- 1 łyżka cukru
- sól i pieprz
- 100 ml śmietany 18% lub wegańskiego zamiennika
- 4 jajka ugotowane na twardo lub 150 g tofu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Botwinę umyć, posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Bulion zagotować, dodać botwinę i ziemniaki. Gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Zdjąć z ognia.
- Dodać zakwas buraczany, doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Zaprawić śmietaną.
- Do każdego talerza włożyć po 2 połówki jajka, zalać zupą i posypać zieleniną: koperkiem i szczypiorkiem. Podawać z pszennym chlebem i masłem. Oraz szerokim uśmiechem.