Botwina - zupa na wiosenny detoks - łatwy przepis

Botwina - zupa z młodych buraków podana z jajkiem
Autor: Shutterstock.com
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Botwina ugotowana na młodych buraczkach razem z nacią to najlepsza wiosenna zupa. Jest ucieleśnieniem polskiego smaku. Kwaśna i słodka zarazem. Obowiązkowo zabielana śmietaną. Pachnąca koprem! Jej walory wychwalał już Mikołaj Rej. Koniecznie wypróbuj wersji podstawowej, a potem spróbuj podać botwinę po staropolsku z szyjkami rakowymi (gotowanymi odwłokami raka) lub w ich zastępstwie z gotowanymi krewetkami. Po prostu pychota!

Dlaczego zakwas buraczany?

Do wszystkich zup z burakami dodaję zakwas buraczany. Można oczywiście zakwasić zupę sokiem z cytryny lub octem spirytusowym. Naturalny zakwas buraczany to przede wszystkim bogactwo żywej flory bakteryjnej - bakterii kwasu mlekowego. Nasza własna flora jelitowa ze względu na stres i nieprawidłowe odżywianie często jest w słabej kondycji. Dlatego należy regularnie ją uzupełniać. Dotyczy to szczególnie osób otyłych, do których sama się zaliczam, oraz alergików, też mnie to dotyczy. Jeśli macie problemy z ciągłymi infekcjami układu moczowo-płciowego, również powinniście w swoje diecie uwzględnić naturalne źródła bakterii probiotycznych.

Składniki

1,5 l wywaru warzywnego

2 pęczki botwiny, czyli młodych buraczków razem z nacią

4 średnie ziemniaki

1 szklanka zakwasu buraczanego (Dlaczego? Czytaj niżej) lub 2 łyżki octu

1 łyżka cukru

sól i pieprz

100 ml śmietany 18% lub wegańskiego zamiennika

4 jajka ugotowane na twardo lub 150 g tofu

2 łyżki posiekanego koperku

1 łyżka posiekanego szczypiorku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Botwinę umyć, posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. 

Bulion zagotować, dodać botwinę i ziemniaki.  Gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Zdjąć z ognia.

Dodać zakwas buraczany, doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Zaprawić śmietaną.

Do każdego talerza włożyć po 2 połówki jajka, zalać zupą i posypać zieleniną: koperkiem i szczypiorkiem. Podawać z pszennym chlebem i masłem. Oraz szerokim uśmiechem.

Beszamel: Botwina
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE