Błyskawiczna zupa z fasolki szparagowej na rosole - idealne danie na poniedziałkowy obiad

2021-07-22 9:05

Zupa z fasolki szparagowej na rosole to doskonały pomysł na wykorzystanie reszty rosołu i młodej fasolki szparagowej. Oczywiście, gdy brak gotowego rosołu, można go szybko ugotować na drobiowym mięsie. Jeśli chcemy, by zupa była bardziej pożywna, warto do niej dodać rozdrobnione gotowane mięso.

Błyskawiczna zupa z fasolki szparagowej na rosole - idealne danie na poniedziałkowy obiad

i

Autor: Shutterstock Jeśli masz już rosół, możesz go wykorzystać jako bazę do przygotowania innych zup - np. zupy z fasolki szparagowej
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

SKŁADNIKI

  • reszta niedzielnego rosołu i warzywa z niego
  • 3-4 ziemniaki
  • 500 g fasolki szparagowej
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • 4-5 łyżek śmietany
  • posiekany koperek lub natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rosół podgrzać (lub ugotować) i przecedzić. Warzywa z rosołu pokroić w kostkę.
  • Do rosołu dodać ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę. Lekko posolić i gotować na wolnym ogniu.
  • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle do lekkiego zrumienienia, dodać do zupy.
  • Gdy fasola i ziemniaki będą już miękkie - dodać do zupy pokrojone warzywa z rosołu. Zagotować.
  • Zupę zaprawić śmietaną, zagotować, podawać posypaną koperkiem lub natką.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej...