Błyskawiczna zupa z fasolki szparagowej na rosole - idealne danie na poniedziałkowy obiad

Błyskawiczna zupa z fasolki szparagowej na rosole - idealne danie na poniedziałkowy obiad
Autor: Shutterstock Jeśli masz już rosół, możesz go wykorzystać jako bazę do przygotowania innych zup - np. zupy z fasolki szparagowej
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Zupa z fasolki szparagowej na rosole to doskonały pomysł na wykorzystanie reszty rosołu i młodej fasolki szparagowej. Oczywiście, gdy brak gotowego rosołu, można go szybko ugotować na drobiowym mięsie. Jeśli chcemy, by zupa była bardziej pożywna, warto do niej dodać rozdrobnione gotowane mięso.

SKŁADNIKI

  • reszta niedzielnego rosołu i warzywa z niego
  • 3-4 ziemniaki
  • 500 g fasolki szparagowej
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • 4-5 łyżek śmietany
  • posiekany koperek lub natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rosół podgrzać (lub ugotować) i przecedzić. Warzywa z rosołu pokroić w kostkę.
  • Do rosołu dodać ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę. Lekko posolić i gotować na wolnym ogniu.
  • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle do lekkiego zrumienienia, dodać do zupy.
  • Gdy fasola i ziemniaki będą już miękkie - dodać do zupy pokrojone warzywa z rosołu. Zagotować.
  • Zupę zaprawić śmietaną, zagotować, podawać posypaną koperkiem lub natką.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej