Błyskawiczna zupa z fasolki szparagowej na rosole - idealne danie na poniedziałkowy obiad
2021-07-22
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Zupa z fasolki szparagowej na rosole to doskonały pomysł na wykorzystanie reszty rosołu i młodej fasolki szparagowej. Oczywiście, gdy brak gotowego rosołu, można go szybko ugotować na drobiowym mięsie. Jeśli chcemy, by zupa była bardziej pożywna, warto do niej dodać rozdrobnione gotowane mięso.
SKŁADNIKI
- reszta niedzielnego rosołu i warzywa z niego
- 3-4 ziemniaki
- 500 g fasolki szparagowej
- 1 cebula
- łyżka masła
- 4-5 łyżek śmietany
- posiekany koperek lub natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rosół podgrzać (lub ugotować) i przecedzić. Warzywa z rosołu pokroić w kostkę.
- Do rosołu dodać ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę. Lekko posolić i gotować na wolnym ogniu.
- Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle do lekkiego zrumienienia, dodać do zupy.
- Gdy fasola i ziemniaki będą już miękkie - dodać do zupy pokrojone warzywa z rosołu. Zagotować.
- Zupę zaprawić śmietaną, zagotować, podawać posypaną koperkiem lub natką.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?