Błyskawiczna zupa z czerwonej soczewicy
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Wypróbuj prosty przepis na zupę z soczewicy, sycące danie, które przygotujesz w 30 minut. Sprawdź, jak zrobić zupę z czerwonej soczewicy.
SKŁADNIKI
- 400 g czerwonej soczewicy
- mały koncentrat pomidorowy
- średniej wielkości cebula
- oliwa do smażenia (trzy, cztery łyżki)
- kostka bulionu warzywnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy do miękkości na niewielkiej ilości oliwy – można to zrobić po prostu w garnku, w którym będziemy gotować zupę (zawsze lepiej jest zmyć mniejszą liczbę naczyń niż większą).
- W tym samym czasie płuczemy w kilku wodach soczewicę.
- Gdy cebula dojdzie, wlewamy do garnka litr lub półtora litra wody, wrzucamy bulion, soczewicę i koncentrat pomidorowy. Dosalamy do smaku i gotujemy przez kilkanaście minut pod przykryciem.
- Gdy soczewica zmięknie, zdejmujemy garnek z ognia.
- Zupę w talerzu najlepiej i najzdrowiej udekorować posiekaną pietruszką lub koperkiem.