Błyskawiczna zupa z czerwonej soczewicy

2021-03-29
Hanna Dąbrowska
Zupa z pomidorów i soczewicy
Autor: Shutterstock Soczewica i pomidory to doskonałe połączenie smaków
łatwy
40 min
4

Wypróbuj prosty przepis na zupę z soczewicy, sycące danie, które przygotujesz w 30 minut. Sprawdź, jak zrobić zupę z czerwonej soczewicy. 

SKŁADNIKI

  • 400 g czerwonej soczewicy
  • mały koncentrat pomidorowy
  • średniej wielkości cebula
  • oliwa do smażenia (trzy, cztery łyżki)
  • kostka bulionu warzywnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy do miękkości na niewielkiej ilości oliwy – można to zrobić po prostu w garnku, w którym będziemy gotować zupę (zawsze lepiej jest zmyć mniejszą liczbę naczyń niż większą).
  • W tym samym czasie płuczemy w kilku wodach soczewicę.
  • Gdy cebula dojdzie, wlewamy do garnka litr lub półtora litra wody, wrzucamy bulion, soczewicę i koncentrat pomidorowy. Dosalamy do smaku i gotujemy przez kilkanaście minut pod przykryciem.
  • Gdy soczewica zmięknie, zdejmujemy garnek z ognia.
  • Zupę w talerzu najlepiej i najzdrowiej udekorować posiekaną pietruszką lub koperkiem.
Hanna Dąbrowska