Błyskawiczna zupa z czerwonej soczewicy
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          40 min
      
      
        
          4
      
    Wypróbuj prosty przepis na zupę z soczewicy, sycące danie, które przygotujesz w 30 minut. Sprawdź, jak zrobić zupę z czerwonej soczewicy.
SKŁADNIKI
- 400 g czerwonej soczewicy
 - mały koncentrat pomidorowy
 - średniej wielkości cebula
 - oliwa do smażenia (trzy, cztery łyżki)
 - kostka bulionu warzywnego
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy do miękkości na niewielkiej ilości oliwy – można to zrobić po prostu w garnku, w którym będziemy gotować zupę (zawsze lepiej jest zmyć mniejszą liczbę naczyń niż większą).
 - W tym samym czasie płuczemy w kilku wodach soczewicę.
 - Gdy cebula dojdzie, wlewamy do garnka litr lub półtora litra wody, wrzucamy bulion, soczewicę i koncentrat pomidorowy. Dosalamy do smaku i gotujemy przez kilkanaście minut pod przykryciem.
 - Gdy soczewica zmięknie, zdejmujemy garnek z ognia.
 - Zupę w talerzu najlepiej i najzdrowiej udekorować posiekaną pietruszką lub koperkiem.