Biorę cukinię i blender. To najłatwiejszy pod słońcem przepis na kremową zupę
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Cukinia to królowa tego lata. To pyszne warzywo jest uniwersalne i świetnie sprawdza się w różnego rodzaju potrawach, a nawet słodkich wypiekach czy przetworach. Z cukinii można też zrobić smakowitą i aromatyczną kremową zupę, która podbije każde podniebienie. Oto najłatwiejszy na świecie przepis na zachwycającą zupę krem z cukinii.
Co dodaje się do zupy krem z cukinii?
Garnek pysznej kremowej zupy, która świetnie sprawdzi się latem, robi się łatwo, szybko i przyjemnie. Lista składników jest krótka i obejmuje proste produkty. Zupa powstaje z cukinii na bazie warzywnego bulionu. Smak podkręca czosnek, koperek oraz przyprawy jak sól, świeżo zmielony czarny pieprz i zioła prowansalskie. Kremowa zupa z cukinii zabielona jest śmietaną, ale można użyć greckiego jogurtu. Dzięki temu danie będzie mniej kaloryczne i i bez wyrzutów sumienia można je jeść na diecie.
Jak zrobić zupę krem z cukinii?
To najłatwiejszy przepis na pełną smaku i aromatu zupę z cukinii. Jest tak łatwy, że nawet osoby, które nie mają dużego doświadczenia w domowym gotowaniu, zrobią tę zupę na medal. Przygotowanie nie zajmuje też dużo czasu. Pyszna i zdrowa zupa z cukinii o kremowej konsystencji jest gotowa w nieco ponad 20 minut.
Czy trzeba obierać cukinię do zupy krem? W tym sprawdzonym przepisie na znakomitą zupę na lato cukinii nie trzeba obierać. Wystarczy pokroić ją w kostkę i wrzucić do garnka.
Jak ugotować garnek wyśmienitej zupy krem z cukinii na obiad? Przepis został podzielony na kilka łatwych kroków.
- 1. krok – podsmażenie cebuli, czosnku i cukinii
- 2. krok – wlanie bulionu warzywnego i doprawienie zupy
- 3. krok – gotowanie zupy z cukinii przez 15 minut
- 4. krok – zmiksowanie zupy na gładki krem
Jaka przyprawa do zupy z cukinii?
Smak domowej zupy krem z cukinii podkręcają przyprawy i zioła. To właśnie one nadają przyjemnego aromatu i sprawiają, że posiłek jest tak dobry. W tym przepisie kremową zupę z cukinii doprawia się solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Sprawdzi się też oregano, tymianek i rozmaryn. Porcje zupy z cukinii można udekorować posiekaną natką pietruszki, bazylią, koperkiem lub szczypiorkiem. Przyjemnym dodatkiem są też grzanki z chleba. W każdej wersji zupa krem z cukinii smakuje obłędnie.
SKŁADNIKI
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 cukinie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
- Dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszać i smażyć, aż woda odparuje, a cukinia stanie się miękka. Często mieszać.
- Wlać bulion warzywny i zagotować. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu około 15 minut.
- Zupę zmiksować na gładki krem.
- Odlać jeden kubek i wymieszać ze śmietaną. Wlać do garnka i delikatnie wymieszać.
- Wsypać koperek i wymieszać.
- Podawać na obiad.