Biały barszcz z klopsikami zamiast kiełbasy: sprytna zupa na Wielkanoc

Biały barszcz z klopsikami zamiast kiełbasy: sprytna zupa na Wielkanoc
Autor: Shutterstock Wielkanocny barszcz biały z klopsikami zamiast kiełbasy
łatwy
60 min
4

Biały barszcz z klopsikami zamiast kiełbasy to sprytna zupa na Wielkanoc. Tutaj mamy pewność, że w klopsikach jest tylko to, co do nich włożyliśmy. Taki barszcz w niczym nie ustępuje tradycyjnej zupie. Jest prosty w wykonaniu i szalenie smaczny. 

SKŁADNIKI

  • Na klopsiki:
  • 0,5 kg mielonego mięsa cielęcego, drobiowego lub chudej wieprzowiny
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • Na barszcz:
  • 1,5 l wody
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 l zakwasu
  • 3 sztuki ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 listek laurowy
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól i pieprz
  • oraz po 1/2 jajka na osobę

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do mielonego mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz majeranek i sól. Wymieszać razem na jednolitą masę. Następnie dolewać po trochu zimną wodą i wyrabiać masę do chwili, gdy mięso wchłonie całą wodę. 
  • Do garnka wlać wodę, dodać surową cebulę i marchew pokrojoną na talarki oraz przyprawy. Zagotować, a następnie gotować na małym ogniu przez 30 minut. Cebulę wyjąć i wyrzucić. 
  • Z masy mięsnej uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
  • Klopsiki wrzucać partiami do wrzącego bulionu. Gotować 10 minut. 
  • Do zupy dodać zakwas i zagotować. Zdjąć z ognia i dodać zahartowaną śmietanę. Wymieszać.
  • Podawać z kawałkami jajka. 
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Ludmiła Stawska i Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska autorki książki "Królstwo zup" (Warszawa 2019, Wydawnictwo Harde) 

Zobacz instrukcję krok po kroku jak zrobić barszcz biały z klopsikami:

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej