Biały barszcz z klopsikami zamiast kiełbasy: sprytna zupa na Wielkanoc
2022-03-31
łatwy
60 min
4
Biały barszcz z klopsikami zamiast kiełbasy to sprytna zupa na Wielkanoc. Tutaj mamy pewność, że w klopsikach jest tylko to, co do nich włożyliśmy. Taki barszcz w niczym nie ustępuje tradycyjnej zupie. Jest prosty w wykonaniu i szalenie smaczny.
SKŁADNIKI
- Na klopsiki:
- 0,5 kg mielonego mięsa cielęcego, drobiowego lub chudej wieprzowiny
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 1 łyżeczka soli
- Na barszcz:
- 1,5 l wody
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 l zakwasu
- 3 sztuki ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 listek laurowy
- 1/2 szklanki śmietany
- sól i pieprz
- oraz po 1/2 jajka na osobę
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do mielonego mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz majeranek i sól. Wymieszać razem na jednolitą masę. Następnie dolewać po trochu zimną wodą i wyrabiać masę do chwili, gdy mięso wchłonie całą wodę.
- Do garnka wlać wodę, dodać surową cebulę i marchew pokrojoną na talarki oraz przyprawy. Zagotować, a następnie gotować na małym ogniu przez 30 minut. Cebulę wyjąć i wyrzucić.
- Z masy mięsnej uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
- Klopsiki wrzucać partiami do wrzącego bulionu. Gotować 10 minut.
- Do zupy dodać zakwas i zagotować. Zdjąć z ognia i dodać zahartowaną śmietanę. Wymieszać.
- Podawać z kawałkami jajka.
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Ludmiła Stawska i Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska autorki książki "Królstwo zup" (Warszawa 2019, Wydawnictwo Harde)