Biały barszcz z klopsikami zamiast kiełbasy: sprytna zupa na Wielkanoc

2021-02-09
Biały barszcz z klopsikami zamiast kiełbasy: sprytna zupa na Wielkanoc
Autor: Shutterstock Wielkanocny barszcz biały z klopsikami zamiast kiełbasy
łatwy
60 min
4

Biały barszcz z klopsikami zamiast kiełbasy to sprytna zupa na Wielkanoc. Tutaj mamy pewność, że w klopsikach jest tylko to, co do nich włożyliśmy. Taki barszcz w niczym nie ustępuje tradycyjnej zupie. Jest prosty w wykonaniu i szalenie smaczny. 

Składniki

Na klopsiki:

0,5 kg mielonego mięsa cielęcego, drobiowego lub chudej wieprzowiny

3 ząbki czosnku

2 łyżki majeranku

1/2 szklanki zimnej wody

1 łyżeczka soli

Na barszcz:

1,5 l wody

1 duża cebula

1 marchewka

3 ząbki czosnku

0,5 l zakwasu

3 sztuki ziela angielskiego

6 ziaren pieprzu

1 łyżeczka majeranku

1 listek laurowy

1/2 szklanki śmietany

sól i pieprz

oraz po 1/2 jajka na osobę

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Do mielonego mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz majeranek i sól. Wymieszać razem na jednolitą masę. Następnie dolewać po trochu zimną wodą i wyrabiać masę do chwili, gdy mięso wchłonie całą wodę. 

Do garnka wlać wodę, dodać surową cebulę i marchew pokrojoną na talarki oraz przyprawy. Zagotować, a następnie gotować na małym ogniu przez 30 minut. Cebulę wyjąć i wyrzucić. 

Z masy mięsnej uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego.

Klopsiki wrzucać partiami do wrzącego bulionu. Gotować 10 minut. 

Do zupy dodać zakwas i zagotować. Zdjąć z ognia i dodać zahartowaną śmietanę. Wymieszać.

Podawać z kawałkami jajka. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Ludmiła Stawska i Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska autorki książki "Królstwo zup" (Warszawa 2019, Wydawnictwo Harde) 

Zobacz instrukcję krok po kroku jak zrobić barszcz biały z klopsikami: